Станишев: Гласът на Германия е от ключово значение за влизането ни в Шенген

OFFNews Последна промяна на 10 март 2015 в 21:43 3225 1

Станишев с председателя на Групата на социалистите и демократите Джани Питела и генералния секретар Хавиер Морено.

Посещението на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в България беше подходящ момент българското правителство да постави на високо европейско ниво въпроса за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, заяви в Страсбург президентът на ПЕС Сергей Станишев.

По думите му Германия е силен глас в Европа и нейната подкрепа за тази национална кауза е от изключително значение.

Затова приветствам изразената готовност на г-н Щайнмайер да продължи разговорите със София и Букурещ по темата. Тук е мястото да благодаря и на германския вицеканцлер Зигмар Габриел, с когото дискутирахме този въпрос на срещата ни в Мадрид преди две седмици, добави Станишев.

Според лидера на ПЕС, аргументите, дадени от българското правителство на министър Щанмайер, са от изключително значение за формирането на обективна позиция на Германия, а оценката му, че е впечатлен от общите ни усилия като държава, е комплимент за българските политици и институции.​

На вчерашното заседание на Групата на социалистите и демократите представих кампанията "България в Шенген. Време е!" По аплодисментите в залата разбрах, че това общонационално усилие вече се вижда и оценява и в Брюксел. Истината е, че обединени печелим уважение в Европа. Заедно със значката на кампанията, подарих на всички депутати-социалисти и по една българска мартеничка за здраве и късмет. Искрено се зарадвах на това, че голяма част от тях веднага си сложиха значката и мартеничката като израз на солидарност с каузата на страната ни, заяви президентът на ПЕС.

Националната кампания „България в Шенген“ е своеобразен зрелостен изпит за родните политици, интелектуалци, медии. Тя трябва да бъде подкрепена и от национална позиция на партиите в парламента, и от позиция на президента на страната, и от диломатически усилия на правителството, и от мощна обществена енергия. Само така ще се чува ясно и убедително гласът ни в Европа, каза още Сергей Станишев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2015 в 23:03

Да бе...Баш съсела ще агитира за Шенген. Същият, ония с думите 'или Пеевски шеф на ДАНС или правителството пада'.