Социолози: На втория тур всичко започва отначало

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2019 в 21:00 2183 0

Социолози от различни агенции прогнозираха, че на втория тур всичко започва отначало. Според Димитър Аврамов, ако някой си мисли, че нещата са решени за втория тур, дълбоко се заблуждава. Това с особена сила се отнася за София и Пловдив. Хората гледат на изборите като на определена дейност. Политиката се превърна в отделна дейност, каза Аврамов.

Андрей Райчев обяви, че сигурното за втория тур е единствено по-високата активност на гражданите. "Всеки втори тур е магия", категоричен бе той.

Според Георги Харизанов се засилва доминацията на управляващите навсякъде и се очаква хората масово да излязат на втори тур. 

Интересът към повторното излизане на вота е двубой, затова е по-интересен, смятат наблюдателите.

ГЕРБ като центристка партия живее върху това да привлича в зависимост от ситуацията дясното или лявото и умело маневрира умело между тях. Това означава, че влиятелни са три партии - ГЕРБ, десницата и левицата, обясни Андрей Райчев.

Социолозите се съгласиха, че София и Пловдив са интересен феномен, където още нищо не е решено. Според Димитър Аврамов в двата града трудно ще се направят мнозинства в общинските съвети. Дани Каназирева е показала, че тя работи системно в три вота.

Райчев смята, че София вече е пробит град. Парадоксалното е, че ГЕРБ печели София, губейки. София избира политическия център, но иска промяна на статуквото. Харизанов опонира, че никой няма нотариален акт за столицата, но София никак не е пробит град, защото ГЕРБ е показала, че владее ситуацията.

Другият парадокс е Пловдив, където градът върви нагоре, а бившият му кмет Иван Тотев тръгна надолу в политиката, коментира Райчев. 

Според Борис Попиванов нищо не може да се предвиди при балотажа в двата града, защото нещата могат да тръгнат в неподозирана посока. Затова нито една политическа сила не може да се нарече победител.    

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови