София с 238 млн. лв. по програма "Региони в растеж"

OFFNews 26 април 2016 в 14:29 2175 0

Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-министърът на МРРБ Деница Николова подписаха споразумение за Инвестиционната програма на Столична община. 

Проектите ще бъдат финансирани по приоритетна ос Устойчиво и интегрирано градско развитие на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Инвестиционната програма включва индикативен списък с основни и резервни проекти, които ще бъдат реализирани на територията на общината, част от проектите, заложени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на София. Те са насочени към подобряване на градската среда, обновяване на образователна, социална и културна инфраструктура, развитие на системите на градския транспорт.

Министър Лиляна Павлова подчерта, че София вече е равностойна на почти всички европейски столици като размер на привлечените и реализирани инвестиции, икономическо развитие и брутен вътрешен продукт, който е с над 75% по-висок, спрямо останалите региони в страната.

София е с най-голямото споразумение за директно финансиране с безвъзмездна финансова помощ от програмата. Като най-голям бенефициент Столична община получава и най-големия дял от инвестициите за градско развитие и градска среда в размер на 238 млн. лв. Средствата са за директно целево финансиране в проекти за подобряване на градската среда, градския транспорт, образователна, културна и социална инфраструктура и др.

Кметът Фандъкова посочи, че в инвестиционната програма са заложени проекти в образователната инфраструктура – модернизация на 26 училища и детски градини заедно с дворовете. По отношение на социалната инфраструктура ще обнови Центъра за временно настаняване и възстановяване. В програмата са заложени и проекти за модернизация на Западен парк и парк „Заимов“. В размер на 127 млн. лева се финансира и втора фаза на проекта за интегриран столичен градски транспорт, в която се залага реконструкция на релсовия път по бул. „Цар Борис III” и по ул. „Каменоделска” до Орландовци, както и закупуването на 13 нови трамвайни мотриси. Ще продължи и разширяването на интелигентната система за управление на трафика и доставка на нови 220 електронни табла.

Първите проекти, които ще започнат да се реализират до края на тази година, ще са за образователна инфраструктура - модернизацията на 26 училищата и детските градини, сред които реконструкция на сграда на бивше военно окръжие в двора на 43 ОУ „Христо Смирненски” в район „Илинден”, разширение на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” в район „Средец”. Предвижда се до края на май да се обявят процедурите за избор на изпълнител, каза зам.-кметът на София Ирина Савина.
Включено е и строителство на нова сграда към ЦДГ № 53 „Света Троица” в район „Илинден”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови