София е получила подкрепа от Баку да участва в партньорство за пренос на зелена енергия

Кристина Минчева, Баку 04 март 2024 в 12:18 886 0

Росен Желязков и Сахиба Гафарова

Снимка Пресцентър НС

Председателят на НС Росен Желязков и председателя на Милли Меджлиса (азербайджанския парламент) проф. д-р Сахиба Гафарова

България е получила подкрепа от Азербайджан да участва в партньорство с Грузия, Румъния и Унгария за пренос на зелена енергия. Това заяви пред медиите в Милли Меджлиса (азербайджанският парламент) Росен Желязков. Председателят на Народното събрание е на официална визита в Баку по покана на председателя на Милли Меджлиса проф. д-р Сахиба Гафарова.

"Ние имаме голям интерес от участие в партньорството между Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария за преноса на зелена енергия. В Азербайджан предстои изграждането на огромна инфраструктура за генерация на електрическа енергия от вятър. Тя ще бъде офшорна и изградена на брега. Амбициите са огромни - около 150 гигавата във вода и на сушата. Планира се пренос към Европа по тази инфраструктура от Азербайджан, Грузия и ще минава през Румъния. Ние имаме желанието и подкрепата, че ще участваме в това партньорство като заинтересована държава. За да бъде изпълнена тази инициатива, тя ще бъде възложена на министъра на енергетиката", обясни Росен Желязков.

Той се срещна с колегата си проф. Сахиба Гафарова в Милли Меджлиса. Двамата обсъдиха възможностите на парламентарното ни сътрудничество, участието на България в провеждането на тазгодишната шеста сесия на икономическата комисия, на която да се обсъжда за възстановяване на Нагорни Карабах. Двамата председатели говориха и за всички направления, които са свързани за постигането на траен мир между Азербайджан и Армения.

Днес се навършват 9 години от подписването на декларацията за стратегическо партньорство между двете държави. 

"От 2015 се откриха възможностите за диверсификация на инфраструктурата за доставка и транзит на природен газ. Ние виждаме вече самото реализиране на проектите с интерконектор с Гърция и този със Сърбия. България се превърна в център за дистрибуция и транзит на природен газ както в направлението Сърбия-Унгария, така и в направлението Румъния-Молдова-Украйна", каза председателят на българския парламент.

Според проф. д-р Гафарова визитата на българската делегация подчертава стабилните парламентарни отношения между двете държави, между Азербайджан и България, чието приятелство е подкрепено със споразумението за стратегическо партньорство. Тя допълни, че отношенията между Азербайджан и България са в много направления и подчертава икономическата област и областта на енергетиката.

По-рано днес Росен Желязков се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев. След това председателят на НС и водената от него парламентарна делегация отдадоха почит пред паметта на националния лидер Гейдар Алиев в Алеята на честта. Народните представители положиха и венец в Алеята на мъчениците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!