Служебният кабинет готви смесена избирателна система по Д'Онт

ОFFNews 12 октомври 2014 в 11:53 7907 13

Проф. Георги Близнашки
Проф. Георги Близнашки

Експерти от служебния кабинет изготвят проектопромени в Изборния кодекс за въвеждане на смесена избирателна система, при която половината от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално. Предлага се и да се върне системата "Д'Онт" за разпределяне на мандатите.

Новината обяви служебният премиер проф. Георги Близнашки пред телевизия "България он ер".

В момента депутатските места се разпределят по системата Хеър-Ниймайер, срещу която обаче възникнаха възражения по места - като например заради избора на Александър Методиев - Бат' Сали от ДПС за депутат от район Кюстендил само с 840 гласа. Смята се, че системата "Д'Онт", която ЦИК ползваше до неотдавна, облагодетелства големите партии. Хеър-Ниймайер е по-справедлива към по-малките партии, но понякога резултатите се "изкривяват" заради различната големина на избирателните райони и един мандат имат различна тежест (брой гласове) в различните райони.

Готвените промени в Изборния кодекс ще дадат шанс на партията, която е на вълната на обществената подкрепа, да получи бонус по естествен начин, коментира министър-председателят, който е професор по конституционно право и бивш член на инициативния комитет за референдум по принципите на изборното законодателство.

Проектът ще бъде предложен на новото Народно събрание веднага след формирането му.

Междувременно вестник "Сега" съобщава, чe ГЕРБ планира сериозен ремонт на Изборния кодекс с връщане на старата система за разпределение на мандатите и въвеждане на машинно гласуване. Един от ефектите на проекта ще бъде премахване на възможността избирателя да пренарежда партийните листи, допълва изданието.

Последните избори обаче показаха, че избирателите харесват възможността да пренареждат листите. На 5 октомври една-трета от гласоподавателите са се възползвали от тази опция. Въпреки високия праг (7% плюс автоматична преференция за водача на листата, ако не бъде отбелязано друго име) 19 избраници влизат в новия парламент именно чрез мажоритарен вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!