Служебният кабинет готви смесена избирателна система по Д'Онт

ОFFNews Последна промяна на 12 октомври 2014 в 11:53 7493 13

Проф. Георги Близнашки
Проф. Георги Близнашки

Експерти от служебния кабинет изготвят проектопромени в Изборния кодекс за въвеждане на смесена избирателна система, при която половината от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално. Предлага се и да се върне системата "Д'Онт" за разпределяне на мандатите.

Новината обяви служебният премиер проф. Георги Близнашки пред телевизия "България он ер".

В момента депутатските места се разпределят по системата Хеър-Ниймайер, срещу която обаче възникнаха възражения по места - като например заради избора на Александър Методиев - Бат' Сали от ДПС за депутат от район Кюстендил само с 840 гласа. Смята се, че системата "Д'Онт", която ЦИК ползваше до неотдавна, облагодетелства големите партии. Хеър-Ниймайер е по-справедлива към по-малките партии, но понякога резултатите се "изкривяват" заради различната големина на избирателните райони и един мандат имат различна тежест (брой гласове) в различните райони.

Готвените промени в Изборния кодекс ще дадат шанс на партията, която е на вълната на обществената подкрепа, да получи бонус по естествен начин, коментира министър-председателят, който е професор по конституционно право и бивш член на инициативния комитет за референдум по принципите на изборното законодателство.

Проектът ще бъде предложен на новото Народно събрание веднага след формирането му.

Междувременно вестник "Сега" съобщава, чe ГЕРБ планира сериозен ремонт на Изборния кодекс с връщане на старата система за разпределение на мандатите и въвеждане на машинно гласуване. Един от ефектите на проекта ще бъде премахване на възможността избирателя да пренарежда партийните листи, допълва изданието.

Последните избори обаче показаха, че избирателите харесват възможността да пренареждат листите. На 5 октомври една-трета от гласоподавателите са се възползвали от тази опция. Въпреки високия праг (7% плюс автоматична преференция за водача на листата, ако не бъде отбелязано друго име) 19 избраници влизат в новия парламент именно чрез мажоритарен вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.10 2014 в 17:09

Така, така. Служебен кабинет, чиято цел беше само да подготви изборите, всъщност подготвя почвата за нови милиардни заеми, милиардни поръчки за самолети, ваксини и какво ли още не, а сега искат и да сменят набързо избирателната система, за да може ГЕРБ да получат пълно мнозинство, тъй като в момента няма как да има стабилна коалиция.

12.10 2014 в 15:06

Ако трябва толкоз да покрепим мажоритарната система нека съдийте и прокурорите са на пряк избор. Включително и главния прокурор и висшия съдебен съвет.

Веднъж на 5-6 годинки да ги избираме пряко. От гилдияиите могат да издигнат кандидати. Имат кампания и ги гласуваме.

А и с право на отзоваване. Та като Цацарчо съсипе КТБ и хоп отзовван и пубилчно линчуван.

12.10 2014 в 15:01

Много по-просто е всяка партия има една(!!!) национална листа. Махат се тия измислени райони и всички гласуваме чисто проппорционално. За всяка 1/240-а от гласовете ти се полага един депутат. Да ще останат малки неща за доиглаждане и там се печели с мнозинство.

Много е просто. Не разбирам защо го правим сложно.

Явно е че мажоритарна система не може да работи в България. Проблем не е че някъде ще си избират турчин или циганин. Това е ок. Проблема е че може големи прослойки в обществото да янмат нито един депутат, щото в нито един район нямат мажоритарна подкрепа.

Е го примера в Великобритания. г-н Фараж има сигурно 20-30% подкрепа навсякъде, но уви само 1 депутат. Не че тоя пич особено мнго ме радва, просто системата им не осигурява добро представителство.

А ние сега имаме хибридна система дето страната е нацепена на райони и уж има някакъв мажоритарен елемент. 99% от хоратанямат и идея от кандидтатие в листите за неговия район. Някой пък по- известни са кандидати в мнгоо райони....абе мижи да те лъжем е системата сега. Реално това предложение иска да направим по сложна и не разбираема за хората система.....

12.10 2014 в 14:09

Този мазен дебелак за какъв се мисли бе?

12.10 2014 в 13:49

Вместо това подгответе една смчислена мажоритарна система, не ни пробутвайте още партиен булшит.

12.10 2014 в 13:32

... мен ме мъчи въпросът за двойното гражданство... ми не ми се ще ни да гласуват, ни да се кандидатират! Особено тези с второ гражданство извън ЕС като руско, например.(а също и турско ;))

хахахахахахахахахахахаха

... а, Вас мъчи ли ви тоз въпроз?

12.10 2014 в 13:27

Заложиха на Рамадан
във Банкя кур-капан.
А на бас - ГъзЪ продажен,
за Кунева е веч прокажен.

12.10 2014 в 13:05

Чугунените комунисти Плевнелиев и Близнашки през 1987 г. http://frognews. bg/news_76264/

12.10 2014 в 12:58

'Донт-монт' - все тая.
Мъгла и лъжа.
Дори 'президентския' вариант е много по-справедлив отколкото тази псевдо-демокрация.
А иначе има елементарен вариант:
брой избиратели/240 депутати= минимален брой гласоподаватели с които се вкарва депутат.
Гласовете за партиите се сумират в национален мащаб и се разпределят спрямо минималния брой.
Това е СХЕМАТИЧНО.
Решава се проблема с представителството на малките партии, което е СПРАВЕДЛИВО: ако в национален мащаб група хора решат, че искат някой да ги представлява и съберат за него минималния брой гласове, то те ще имат представителство.
Всичко останало е лъжа и измама, както и присвояване и обезличаване на вота на хиляди хора в полза на партиите на статуквото.

12.10 2014 в 12:54

Пичове нас ще ни оправи само: интернет гласуване, образователен ценз (или просто усложняване на бюлетината така че кръглите идиоти да не могат да гласуват), алтернативен вот тип Австралия (стига да сте интелигентен избирател можете спокойно да гласувате за малка партия без да се загуби гласът ви защото се правят няколко изборни итерации и не сте принудени да гласувате за герберите,защото шубето от дпс и бсп е големо)

А и платформа за граждански контрол и възможност на вето над всеки един закон през някакъв е-gov модул.

И целият код да е open source естествено.


Много от тези неща са лесно постижими, а дори и не особено скъпи.

Тя топлата вода вече е открита.