След разрива за Шенген: Австрийският канцлер кани Радев на новогодишния концерт

OFFNews 31 декември 2022 в 22:49 4786 0

Карл Нехамер

Снимка АП/БТА

Карл Нехамер

Под това заглавие електронното издание „Ексспрес“ съобщава за поканата, отправена от австрийския канцлер Карл Нехамер към българския президент Румен Радев да посети Новогодишния концерт на Виенските филхармоници, предаван по телевизията в близо 100 държави по света, пише БТА.

„Хубав знак в началото на годината!“, коментира „Ексспрес“, „Федералният канцлер ще посрещне много специален гост на Новогодишния концерт. Българският президент прие поканата, въпреки строгото „не“ на Австрия за влизане на държавата му в Шенген“.

Нехамер и Радев ще използват възможността, се казва по-нататък в материала, за да разменят мнения по актуални политически теми. Федералният канцлер е изказал задоволството си от посещението: „Новогодишният концерт е кулминация на културния живот в Австрия и въодушевява милиони хора по цял свят. Много се радвам, че президентът Радев прие моята покана и ще дойде във Виена да присъства на този концерт. Посещението ни дава възможност да обменим мнения по актуални политически въпроси и предизвикателства“, цитира изданието изявление на Нехамер.

Австрия подкрепя всички усилия на България да опазва ефективно външните си граници и да спира нелегалната миграция. Тази подкрепа канцлерът изисква и от Европейския съюз, обобщава „Ексспрес“.

През декември Австрия, както и Нидерландия, се обяви срещу присъединяването на България към Шенген. 

По-рано днес пресслужбата на австрийското канцлерство съобщи, че утре президентът Румен Радев ще бъде на посещение във Виена, където ще обсъди с австрийския канцлер Карл Нехамер актуални политически въпроси, в това число и отказа на Австрия да подкрепи приемането на България в Шенгенското пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!