След призива на Борисов: Данъците в Сливен скачат драстично

OFFNews 01 декември 2015 в 09:07 4855 5

След призива на Борисов: Данъците в Сливен скачат драстично

Местните данъци в община Сливен скачат драстично от догодина. Това стана ясно, след като вчера премиерът Бойко Борисов смърми кметовете на ГЕРБ и ги предупреди, че трябва да повишат местните налози и събираемостта им, тъй като има вероятност от отпадане на европейски проекти заради пренасочване на средства за бежанците. 

С 50 - 60% повече ще плащат сливенци за такса смет и данък сгради, съобщава БНР. Причината за предложеното от кмета Стефан Радев драстично увеличение била в тревожната финансова ситуация в общината и натрупаните 26 милиона дългове.

Най-висок ще е скокът на такса смет. За чистота Сливен трябвало да плаща на фирма 7.5 милиона годишно, а общинските приходи от такса смет били едва 3 милиона. С 10 - 15% ще се вдигне и данъкът за автомобили. Кметът заяви, че и след увеличението сливенци ще плащат едни от най-ниските налози.

В открито писмо НФСБ изрази недоволство, че първата стъпка на новата управа е вдигането на данъците. Патриотите предлагат други начини за събиране на повече приходи като такса от синя зона, от наеми, преразглеждане на концесии и договори за водоеми.

В декларация на БСП - Сливен се заяввява, че освен увеличаване на данъчното береме на гражданите, в проектобюджета на общината липсват други мерки за повишаване събираемостта на приходите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови