След два дни липса на кворум НС най-накрая заработи заради Северна Македония

Ружа Райчева Последна промяна на 24 юни 2022 в 09:16 1710 0

НС

Снимка Владимир Шоков/БТА

НС

След два дни неуспешни опити пленарните заседания на парламента да започнат поради липса на кворум, днес Народното събрание най-накрая успя да започне работа - 164 депутати се регистрираха в пленарната зала, сред тях и Делян Пеевски от ДПС.

Народните представители ще разглеждат три проекторешения - на ГЕРБ, ДПС и "Демократична България" относно разширяването на ЕС и процеса на преговори на Северна Македония - т. нар. френско предложение за вдигане на ветото.

В трите предложения има малки, но съществени разлики: 

 - ДПС предлагат Народното събрание да приеме предложението на френското председателство на ЕС и задължава Министерски съвет да изпълни решението на парламента.

-  ГЕРБ настояват Скопие да впише българите не само в преамбюла на македонската конституция, но и във всички разпоредби, в които са споменати други народи. От ГЕРБ предлагат също България да не признава съществуването на "македонски език".

- Предложението на ДБ включва всички тези искания, нуждата от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от договора в преговорната рамка.

Именно предложението на ДБ бе прието вчера от комисията по външна политика към парламента.

Депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев предложи точката, в която ще се разгледат трите проекторешения, да отпадне от дневния ред, тъй като е "твърде несериозно подобна тема да се обсъжда за 30 минути", както се е случило във външната комисия. Комисията вчера заседава 5 часа.

Предложението му не бе прието - само депутатите от "Възраждане" го подкрепиха. 

Всички новини
Най-четени Най-нови