Стъпка към вдигането на ветото: Партиите си стиснаха ръцете за Македония

Йорданка Веселинова 23 юни 2022 в 19:46 8603 6

Теодора Генчовска

Снимка БТА/Владимир Шоков

Министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска

Парламентарната комисия по външна политика прие проекторешението на ДБ във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори на Република Северна Македония или т.нар. френско предложение за вдигане на ветото на Северна Македония. 

След петчасово заседание и три проекторешения външната комисия най-сетне излезе със становище и се очаква утре сутрин депутатите да гласуват проекторешенията за декларация на НС, а - това е първата стъпка по вдигането на ветото за присъединяването на Скопие към ЕС. След това топката отива в Министерски съвет.

Комисията прие предложението на Христо Иванов от Демократична България и отхвърли останалите две - на ДПС и ГЕРБ-СДС.

Проекторешението на ДПС предлага НС да приеме предложението на френското председателство на ЕС и задължава Министерския съвет да изпълни решението на парламента. Във версията на ГЕРБ е заложено изискването към Скопие българите да се впишат не само в преамбюла на Конституцията, но и във всички разпоредби, в които са споменати други народи. Според него България не признава съществуването на "македонски език". В предложението на Христо Иванов са заложени всички тези искания, нуждата от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от Договора в Преговорната рамка.

След представянето на проектите бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева настоя за 30-минутна почивка за обединяване на версиите. Станислав Анастасов от ДПС я подкрепи - нужен бил консенсус.

Тошко Йорданов (ИТН) отново заговори за коалиция между ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ, а Цончо Ганев от "Възраждане" допълни: "Нема такава коалиция". От БСП заявиха, че няма да подкрепят текстовете. След това членовете на комисията излязоха в почивка, за да обединят текстовете. 

След почивката не се стигна до обединение на текстове. От ДПС предложиха редакция, според която НС възлага на МС да приеме френското предложение. Христо Иванов заяви, че ще подкрепи и трите версии. Кристиан Вигенин от БСП каза, че левицата ще гласува с "въздържал се" за проекторешението на ДБ и с "против" по текстовете на ДПС и ГЕРБ-СДС с мотива, че такова решение трябва да вземе редовно правителство и работещ парламент. Ангел Георгиев от "Възраждане" потвърди, че групата му няма да подкрепи и трите предложения. По същия начин ще гласуват и ИТН. От ПП казаха, че ще подкрепят варианта на ДБ.

В крайна сметка проекторешението на ДПС бе отхвърлено със 7 гласа "за" и 10 "против". Отхвърлен бе и текстът на ГЕРБ-СДС със 7 гласа "за", 8 "против" и 2 "въздържал се". Прието бе само проекторешението на ДБ - то мина с 11 гласа "за", 3 "против" и 2 "въздържал се".

30-минутен спор по дневния ред

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов предложи отпадане на изслушването на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска. Тя трябваше да информира народните представители за Протокола за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакета документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване. ПП и БСП направиха контрапредложения и настояха Генчовска да бъде изслушана. Станислав Анастасов от ДПС пък заяви, че няма смисъл Генчовска да бъде изслушвана по въпроси, различни от внесените проекторешения. Ангел Георгиев от "Възраждане" поиска отлагане на заседанието, защото този парламент не бил легитимен, за да взима такова важно решение. 

Паралелно се чуха призиви за бързо взимане на решение по казуса с вдигането на ветото. Георги Михайлов от БСП заяви, че е важно да се бърза с решението. След това Тошко Йорданов определи като "коалиция национални предатели" групите на ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП и ДБ. 

Целият спор беше още по приемането на дневния ред на комисията. Така процедурите, предложенията и размяната на обвинения продължиха повече от 30 минути, а едва след това започна обсъждането по същество.

Генчовска: Разполагаме с много малко време, за да вземем едно изключително важно решение

Теодора Генчовска започна изказването си с критика към председателката на комисията Венцислава Любенова, че не е свикала спешно заседание на комисията след като МВнР внесе в НС проекта за двустранен протокол, който да се подпише със Северна Македония.

Външно министерство поиска бързо решение на парламента за Северна Македония

След това външният министър в оставка заяви, че не е запозната с трите внесени проекторешения и заради това може да даде само "експертно" становище. Във връзка с т.нар. френско предложение тя заяви, че може да прочете доклада на ведомството ѝ и започна да чете документа от 15 страници. Това отне още 40 минути.

Генчовска заяви, че не може да гарантира дали предложението ще е валидно след края на френското председателство на Съвета на ЕС. Тя обаче упорито отказваше да отговори на въпросите на ПП и ДБ дали смята, че предложението е добро. Вместо това тя предлагаше да прочете отново и отново доклада. Тя се аргументира с постановлението на МС, според което всяко решение, което отклонява от позицията ни, трябва да минава през парламентарната комисия по външна комисия, вместо през МВнР. Генчовска заяви, че заради това тя не можела да води външната политика на страната и не могла да дава становища.

Как започна всичко?

Докато ИТН беше във властта непрестанно се чуваха критики, че премиерът Кирил Петков води двойна външна политика по казуса Северна Македония. След това ИТН напусна коалицията именно с тези мотиви.

Миналата седмица премиерът Петков предложи постановление, според което всяко предложение за Северна Македония, което се отклонява от позицията ни, трябва да минава през парламентарната комисия по външна комисия, вместо през МВнР.

В същия ден Тошко Йорданов поиска закрито пленарно заседание на Народното събрание по темата "Северна Македония" с мотива, че външният министър в оставка има да представи "секретна информация" на депутатите. Впоследствие заседанието бе проведено в присъствието на журналисти, а след това открито. "Тайните" документи дадоха повод на представители на ИТН да заговорят за "предателство", извършено от премиера Петков. На същото заседание обаче Генчовска призна, че френското предложение покрива всички български искания.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му ще подкрепи падането на ветото, ако предложението бъде внесено веднага. Това обаче не се случи - правителството отхвърли искането на Борисов за извънредно заседание на НС преди вота на недоверие, и ДПС, ГЕРБ, ИТН и Възраждане провалиха последвалото заседание на външната комисията за Скопие. Минути след вота на недоверие, който мина успешно, ДПС и ГЕРБ внесоха проекторешения за одобряване на френското предложение за Северна Македония. По-рано днес такова внесе и председателят на групата на ДБ Христо Иванов.

Политическите реакции

Докато днес депутатите се чудеха как и кое проекторешение да приемат, премиерът в оставка Кирил Петков е в Брюксел на  среща на лидерите на ЕС и Западните Балкани. Еврокомисарят по добросъседството и разширяването Оливер Вархеи призова българските власти да приемат предложението на Бойко Борисов и Народното събрание незабавно да гласува френското предложение за отпадане на ветото за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Петков пък още вчера декларира, че няма да промени българската позиция преди да има решение на НС.

В родния парламент парламентарните групи най-общо се разделиха на две групи - ПП, ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ подкрепят френското предложение, а ИТН, "Възраждане" и БСП са против - според тях ветото следва да се вдига след като Скопие изпълни поетите ангажименти по Договора за добросъседство от 2017 г.

В Северна Македония предложението на френското председателство на Съвета ЕС за решаване на спора разтърси правителство - левият Демократически съюз, зелената формация ДОМ ("Демократично обновление за Македония") и Либералдемократическата партия обявиха, че ще излязат от властта заради "неприемливия" документ. 

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отхвърли френското предложение и поиска "спасение на Македония от българизацията". Бяха организирани и многохилядни протести.

Преди няколко часа и премиерът Димитър Ковачевски заяви, че предложението на френското председателство е неприемливо в този си вариант. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8400

6

Гунчо

24.06 2022 в 10:48

Новинарските сайтове в България са се превърнали в оръжие за пропаганда от най-долно качество.
А що се касае до Македония - бях убеден, че ще "клекнем", пълният с предатели и купени личности парламент не лъже. Същото важи и за падналото правителство - кой от кой е по-голям борец за фашистка Украйна и нейните интереси, българският народ за пореден път е предаден, а някъде кукловодите доволно потриват ръце.
И като приемат Македония в ЕС, какво толкова ще спечелим? Дали ще признаят откраднатата ни история или българското малцинство? Напротив, ще се развихри още по-голяма вакханалия от просръбски изроди, отново ще слушаме колко велики и древни са корените на македонската цивилизация, все по украински сценарий, такива са целите на САЩ и компания.

1767

2

fiki

24.06 2022 в 01:07

естествено, целта на Русия винаги е била тук да цари хаос и да страдаме като нация, странно някак някакви хора от дъното на социалната йерархия се кефят на това (сашко и сие)

-240

1

редовно четящ

23.06 2022 в 20:24

Кремъл обаче не разрешава!