Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Скандалният главен секретар на КЗП може да остане на поста си

Ивайло Анев 03 април 2015 в 16:49 7959 6

Снимка Ивайло Анев

Новото ръководство на КЗП Димитър Маргаритов (председател), Константин Арабаджиев и Константин Райков (членове) и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева

На първата си публична поява пред медиите новото ръководство на Комисията за защита на потребителите (КЗП) отказа да отговори на двата най-важни въпроса - каква е експертността му в областта на защитата правата на потребителите и защо не е спазен законът и не е отстранен главният секретар на Комисията, срещу когото е повдигнато обвинение за деклариране на данни с невярно съдържание.

До момента не е известно новият председател на КЗП и съпруг на началничката на политическия кабинет на Меглена Кунева Димитър Маргаритов Йотов и членовете на КЗК и на ръководството на СДС заедно с министър Божидар Лукарски Константин Арабаджиев и Константин Райков да са се занимавали със защита правата на потребителите. На въпрос от журналист по този повод обаче днес той заяви, че политически коментари нямало да прави.

По повод станалия известен със секс скандал главен секретар на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Иван Бъчваров, срещу когото е повдигнато обвинение, Маргаритов заяви: "Изискали сме информация от Софийска районна прокуратура какво е фактическото и правно положение и в зависимост от отговора ще решим дали да го отстраним", каза Димитър Маргаритов.

Вместо да пита прокуратурата, юристът Маргаритов можеше просто да спази Закона за държавния служител, който казва:

Чл. 100. Държавният служител може да бъде временно отстранен от работа от органа по назначаването, когато:

(2) Във всички случаи, когато е образувано наказателно производство срещу държавен служител за престъпления, извършени от него в качеството му на длъжностно лице по смисъла на чл. 93, т. 1, буква "а" от Наказателния кодекс, органът по назначаването го отстранява временно от работа.

Новото ръководство на КЗП даде пресконференцията, за да обяви какви ще са приоритетите в работата му: засилване контрола върху стоките на пазара чрез повече проверки и проверки на общите условия на дружества, в които би могло да има неравноправни клаузи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови