'Системата ни убива' подновява палатковия лагер

Мая Младенова 02 декември 2021 в 10:09 7845 0

Снимка Архив

Инициативата "Системата ни убива" подновява палатковия си лагер в Триъгълника на властта и внася до всички парламентарни групи в новото Народно събрание настояване за реформа на Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания. В деня на конституирането на новия парламент - 3-ти декември, който съвпада с Международния ден на хората с увреждания, "Системата ни убива" настоява са спешна среща с парламентарните групи без ГЕРБ, които, според тях, са отговорни за унищожаването на реформата. 

"С лека ръка в края на 2020 г. те гласуваха унищожаването на Закона за лична помощ и отлагането на реформата от Закона за хората с увреждания. С един замах ЗЛП се превърна в парцал на законодателството, а промените в ЗХУ бяха отложени", посочват инициаторите.

Те критикуват настоящата законодателна рамка заради това, че не предоставя на хората с увреждания помощни средства според индивидуалните им нужди, че личната помощ (личен асистент) не се предоставят в необходимите според потребностите дни и часове, че тежките случаи са пренебрегнати, че хората с ТЕЛК над 50% без чужда помощ нямат право на личен асистент и др.

Всички хора, които имат асистент по Закона за личната помощ, останаха без грижи в почивните дни и през празниците. Т.е. най-тежките случаи на хора, които не могат да мърдат и са напълно парализирани, могат да имат асистент само от понеделник до петък до 17 ч., добавят от "Системата ни убива", които досега имаха основен парламентарен представител в лицето на Мая Манолова.

Те настояват Законът за личната помощ да бъде възстановен във вида, в който бе приет през 2018 г., а ако това не може да стане спешно през декември, да бъде върната добавката за чужда помощ от 1 януари 2022г., за да може тя да се ползва за почивните дни (събота и неделя).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови