Синодът определя трима претенденти за патриарх

Борислава Бибиновска 15 февруари 2013 в 07:20 1663 0

Кой ще е новият патриарх на България
Кой ще е новият патриарх на България

Светият синод ще проведе днес заседание, на което трябва да бъдат избрани тримата кандидати за патриаршеския пост патриарх.

Очаква се всиччки 14 митрополити с от цяла България да се съберат, за да дадат своя глас за най-достойния кандидат за наследник на патриарх Максим, който почина на 6 ноември миналата година. От заседанието най-вероятно ще отсъства Западно- и средноевропейският митрополит Симеон, който е с крехко здраве.

Заседанието на владиците ще започне в 9.00 ч. По-късно през деня синодът трябва да обяви дали е проведено гласуване за определяне на тройката и какви са резултатите от вота.

Всеки митрополит има право да посочи по един от своите събратя, когото счита за най-достоен да заеми поста патриарх на Българската православна църква (БПЦ).

Както вече OFFNews писа, според Устава на БПЦ кандидатът за патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 г. и да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години.

На каноничните изисквания отговарят всички митрополити с изключение на Пловдивския владика Николай, който няма навършени 50 години и Доротолския Амвросий, който управлява епархията си от по-малко от 5 години.

До този момент най-спрягани за надпреварата са имената на Варненския митрополит и настоящ наместник-председател на Светия синод Кирил, Ловчанския митрополит Гавриил и Русенския Неофит.

От горепосочените Гавриил е единственият, за когото няма обявено досие.

Междувременно Сливенският митрополит Йоникий, Врачанският Калиник и Великотърновският Григорий вече обявиха, че не желаят да участват в надпреварата за патриарх. Митрополит Йосиф също обяви, че официално ще поиска отвот на кандидатурата си.

Ако днес синодът не успее да излъчи тримата претенденти, заседанието ще продължи и в утрешния ден. Най-рано утре на обяд трябва да станат ясни имената на тримата кандидат-патриарси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews