Симеонов към хотелиерите: Назначавайте всичко, което мърда

OFFNews 08 юни 2017 в 14:00 1794 3

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов продължава активна работа по туристическия сезон. 

Днес той обяви, че на заседанието на Министерския съвет е приет Правилникът за прилагане на Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция с измененията, които позволяват изключително облекчен режим за набиране на работна ръка от трети страни. 

С новите правила отпадат изискванията за представяне на документи за образование, за квалификация със съответните заверки и представяне в консулствата. Отпадат и изискванията към работодателите да обявяват в медиите свободните работни места, обясни Симеонов. 

Отпаднало е и изискването и за договор за наем. Желаещите да работят в България ще бъдат приемани само с декларация. 

Мерките са насочени предимно към българската диаспора в Украйна Молдова, Македония, Западните покрайнини и бившите съветски републики, допълни вицепремиерът и подчерта, че това не е правено 27 години. 

На въпрос дали има гаранции, че от мерките ще се възползват само хора от българската диаспора и няма да се появи социален дъмпинг, Симеонов заяви, че вече има няколко хиляди, които имат договори с хотелиери по Черноморието, които чакат именно за тези промени. 

"Няма кого да дъмпингираш. Няма кого да изместят тези чуждестранни работници. Девизът за туристическия сезон 2017 г., девизът на всички собственици на фирми е следният: „Назначавайте всичко, което мърда“. Няма хора за работа. С тези 4 до 6 хиляди човека въобще няма да бъдат задоволени нуждите на предстоящия туристически сезон, които се оценяват някъде над 25 хиляди човека. Все пак това ще бъде помощ – една добра стъпка от страна на държавата в помощ на бизнеса, който трябва да печели и съответно държавата да получава своите данъци", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

09.06 2017 в 10:47

А бежанци и роми може ли, г-н Симеонов? Или ще пише в закона кой може да работи, като предложението кой може да гласува и кой не.

10571

2

Hissarion

08.06 2017 в 17:31

#buhenwaldjokes #buhanwaldfun #dalaveri
 
X

Да помогнем на украинските деца!