СГС решава съдбата на руския опозиционер Кобляков

Юлиан Христов и Георги Савчев 31 юли 2014 в 16:56 4411 9

Николай Кобляков

Снимка Facebook

Софийският градски съд (СГС) ще реши дали да предаде руския гражданин Николай Кобляков на властите в Москва, съобщиха от прокуратурата за OFFNews.

Случаят с ареста на Кобляков на софийското летище крие риск от международен скандал.

Причината е, че освен руско той има и френско гражданство и властите следят случая отблизо.

Според руски медии посолството на Франция у нас е в течение със случая и използва контактите си с българските власти, за да върне "под крилото си" Кобляков и да не позволи екстрадирането му в Русия.

От Софийска градска прокуратура съобщиха за OFFNews, че са се заели със случая с Кобляков на 29 юли вечерта, след като той бил задържан на летището.

От държавното обвинение уточняват, че арестът е свързан с искане от Районния съд на Москва за екстрадиция на Кобляков, който е издирван за измами.

„Оттук нататък прокуратурата ще изпълни задълженията си по линия на международната правна помощ и ще предаде лицето на Софийски градски съд, който ще реши дали да има екстрадиция или не. Прокуратурата в нито един момент не поддържа обвинения или няма каквото и да било друго касателство, освен директно да предаде искането за правна помощ на съда“, се казва в отговор на прокуратурата.

Кой е Николай Кобляков?

В родината си опозиционерът се е занимавал със социално предприемачество.

Той е създал мрежа от 5 пансиона за възрастни хора "Senior Hotel Group" и е изпълнявал длъжността зам.-директор на пенсионния фонд "Благосъстояние".

През 2010 г. Forbes-Русия пише, че Николай Кобляков е принуден да напусне Москва след обиск на апартамента му и призовка за разпит в Следствения комитет.

Пред изданието той твърди, че „следователите го притискат, за да се откаже от перспективния си бизнес“.

Обискът е извършен в шест часа сутринта, точно на рождения ден на бизнесмена. Той бързо заминава за Киев, а оттам – за Франция, където получава френско гражданство.

В Париж е съсобственик на руската книжарница Librairie du Globe, в която през 2012 г. беше открита избирателна секция на Координационния съвет на опозицията.

Също през 2012-а книжарницата е на ръба на фалита, но с помощта на собственика на банка „Россия“ Юрий Ковалчук е спасена – той купува 5% от фирмата и инвестира 200 000 евро.

В комюнике, разпространено от асоциацията "Russie-Libertés" ("Свободна Русия"), се посочва, че Николай Кобляков е един от организаторите на протестните действия в Париж в защита на правата и свободата в Русия.

Той организира протести в защита на Pussy Riot и на арестуваните демонстранти на „Блатния площад“.

"Свободна Русия" призова френските власти да направят всичко по силите си, за да не допуснат екстрадицията на френски гражданин в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!