Българската прокуратура остави в ареста за 72 часа руския опозиционер

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2014 в 23:51 1361 10

С постановление на прокурор от Върховната касационна прокуратура 72 часа задържане под стража получи руския опозиционер Николай Кобляков.

Кобляков, който е френски и руски гражданин и един от най-отявлените противници на режима на Путин беше арестуван на летище София.

Повод за искането за постановената от прокурора мярка е искане от съдебните власти на Руската федерация. Искането е подписано от Интерпол - Москва. В него се настоява и за екстрадирането на опозиционера в Русия за наказателно преследване за измами, извършени в периода 2004-2005 година.

Няма яснота за основанието, въз основа на което се иска задържането. Не е известно какво е това престъпление, което Кобляков е извършил.

Въпреки че искането за ареста е подписано от Интерпол-Москва, името на Кобляков не фигурира в регистъра на издирваните от Интерпол лица, който е публичен. Ако Кобляков действително е издирван от Интерпол, би следвало да е задържан още на летището във Франция, откъдето е тръгнал за България. Това обаче не е станало.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.08 2014 в 13:17

По версии СКР, в 2004-2005 годах господин Кобляков оказал содействие бывшему гендиректору ВО "Станкоимпорт" (его 100% акций находилось в собственности Российской Федерации) Сагадату Хабирову в выводе зарубежных активов предприятия. Для этого они разработали и осуществили план хищения имущества этого предприятия путем создания фиктивной денежной задолженности.
Вначале, по версии следствия, подельники сменили руководителя дочернего предприятия ВО "Станкофранс" Михаила Егорова на подконтрольного себе Франсуа Девера. Затем на деньги "Станкофранса" были наняты французские адвокаты, которые создали фиктивную задолженность филиала на €1,5 млн, что позволило голландской компании, действующей в интересах подельников, получить имущество "дочки" ВО, в том числе 6 квартир и 30 га земли в одном из престижных районов Парижа. В итоге недвижимость, по некоторым данным, реализовали за €5,5 млн.
Поводом для расследования, которое началось еще в 2007 году, стало заявление в правоохранительные органы нового руководства "Станкоимпорта", которое, проведя ревизию, выяснило, что зарубежные активы объединения, созданного еще в 30-е годы прошлого века, были похищены. В ходе расследования было установлено, что по аналогичной схеме имущество "Станкоимпорта" было похищено не только во Франции, но еще в 19 странах, в том числе в Норвегии, Германии, Финляндии, Канаде, США, Бельгии и Мексике.
Первыми обвиняемыми по делу стали экс-руководитель столичного управления Минимущества Татьяна Найденова и председатель совета директоров ОАО "ВО "Станкоимпорт"" Владимир Полютов, которым инкриминировали ч. 3 ст. 286 УК РФ (превышение должностных полномочий с причинением тяжких последствий). Господин Полютов, по данным следствия, выйдя за рамки своих полномочий, "вопреки интересам государства, охраняемым законом", подписал от имени Минимущества передаточный акт подлежащего приватизации имущественного комплекса "Станкоимпорта". А Татьяна Найденова, превысив свои должностные полномочия, утвердила состав подлежащего приватизации имущества, незаконно включив в него ценные бумаги (акции, паи, вклады) 19 зарубежных компаний, созданных за счет государственных средств. При этом при приватизации не была учтена реальная стоимость финансовых активов, которые тогда оценивались в €16,5 млн, хотя они стоили более €1 млрд.

31.07 2014 в 08:14

'Бъгарската прокуратура' - алооо, журналиститИ...
Поне заглавието напишете грамотно (то има и софтуери за проверка ама...)

31.07 2014 в 08:03

ПОЗОР!!! И НА ИЗПРОВОДЯК ПОЗОР. ЦАЦАРОВ - ОСТАВКА. ПО-ВРЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ТОВА НИКОГА НЕ Е ИМАЛО.
ПОЗОР. ПРОПУТИНСКИ ТИРАНОФИЛИ.

31.07 2014 в 07:30

"Режима на Путин" - от кога така управлението на човек, избран след демократични избори се нарича Режим.
Иначе относно ареста - това е нареждане на Интерпол и ългария е длъжна да го изпълни.

31.07 2014 в 03:34

... абе Балк-онски 03, верно си голям тъпак... вродено ли е или се правиш, освен "на всяка манджа мерудия"...?

31.07 2014 в 02:30

Цацаратурата пак се оплеска в изпълнение на поредната поръчка

31.07 2014 в 02:02

Малоумни ли сте. Като се е родил в Русия още не е имал двойно гражданство. После получава френско, а това не е забранено.

31.07 2014 в 00:29

Еми и ние шяхме да попитаме, как така тоя международен аферист бил едновременно "френски и руски гражданин", след като в Россия няма "двойно гражданство"?

И как така бил "написал в страницата си във Фейсбук, че в момента го карат към софийски затвор" - на арестантите не се ли отнемат мобилните телефони още при самото задържане?

Мътна история...

31.07 2014 в 00:20

Днешната българска полиция си е на практика вчершаната милиция. Мозъкът е в дефицит. Реагират още като мильовци - биха студенти, вардейки дебелите задници на мазните депутати. Козируват на мутрите и отсъстват от улиците, когато там стават престъпления. После се бият в гърдите, че престъпността била намаляла.

31.07 2014 в 00:19

В Русия няма двойно гражданство. За да имаш руско, първо трябва да си се отказал от предишното си.
Мътна история ...