България арестува виден руски опозиционер

OFFNews 30 юли 2014 в 20:58 4417 13

Николай Кобляков.
Николай Кобляков.

Руският бизнесмен и съосновател на парижката правозащитна асоциация "Russie-Libertés" ("Свободна Русия") - Николай Кобляков, е арестува на летище София по искане на руските власти.

Това съобщи RFI, като се позовава на информация на президента на асоциацията Алексей Прокопиев.

Кобляков е бил в страната ни за участие в конференция. 

Засега подробностите около ареста са неизвестни, коментира Прокопиев, но е ясно, че активистът е застрашен от екстрадиция в Русия. 

Самият Кобляков е написал в страницата си във Фейсбук, че в момента го карат към софийски затвор. "Вчера по непонятни за мен причини името ми се появи в списъка на Интерпол", коментира той.

В действителност обаче Кобляков е закаран в НСлС, научи OFFNews. Там вече е отишъл адвокат, който да го защитава.

Към 21:50 часа адвокатът, придружен от преводач, разговаря с Кобляков. Срещата продължава в момента.

Асоциацията "Свободна Русия" вече е публикувала призив той да не бъде екстрадиран в Русия.

Според правозащитниците каквито и да са мотивите за ареста на активиста, него го очаква сериозна опасност, ако бъде доведен в Москва.

В комюнике, разпространено от асоциацията, се посочва, че Николай Кобляков, който има и френско гражданство, е един от организаторите на протестните действия в Париж в защита на правата и свободата в Русия.

Освен това той е член и на съвета на директорите на компанията Senior Group, която се занимава със строителство на домове за възрастни хора в Прибалтика. 

"Свободна Русия" призова френските власти да направят всичко по силите си, за да не допуснат екстрадицията на френски гражданин в Русия.

В родината си опозиционерът се е занимавал и със социално предприемачество. Той е създал мрежа от 5 пансиона за възрастни хора "Senior Hotel Group" и е изпълнявал длъжността зам.-директор на пенсионния фонд "Благосъстояние".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!