Сформирането на коалиция би изисквало най-малко трима участници

OFFNews 02 октомври 2022 в 23:05 1160 0

Снимка Снимка Алфа Рисърч

Геновева Петрова

Сформирането на коалиция би изисквало най-малко трима участници, ако не и повече. Това коментира социологът от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова по БНТ.

Изключително фрагментирана картина на новия парламент и най-вероятно ще остане такава до края, каза още Петрова.

По думите ѝ "Възраждане" и БСП са двете партии, които в рамките и на екзитпола, и на паралелното преброяване продължават да са много близо една до друга. Тя напомни, че в предишните избори "Възраждане" получаваше известна подкрепа и от чужбина.

"Български възход" е другият почти представен в парламента играч в изборите, доколкото става въпрос за много малко над четирите процента, трябва да изчакаме окончателните резултати, за да видим дали "Български възход" и "Има такъв народ" ще успеят да влязат в парламента и колко партиен ще бъде той, каза още социологът.

Според данните на "Алфа Рисърч" на тези избори "Възраждане" на практика удвоява резултата си спрямо предишните, като най-много гласове към партията се преливат от гласували за "Има такъв народ". Подкрепа тя получава в по-малка степен и от избиратели на БСП и "Продължаваме Промяната".

Първият голям въпрос, на който ще трябва да се получи отговор, е свързан с победителя и как ГЕРБ биха подходили в сегашната ситуация, коментира социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков в изборното студио на бТВ. Той каза, че вотът на недоверие към кабинета на Кирил Петков раздели политическите сили, а сега виждаме, че тези три партии, които приключиха в управленската коалиция, все още заявяват, че ще продължат в такъв формат, в какъвто приключиха в кабинета "Петков". Това, обаче, изглежда, че не е възможно на базата на резултатите, коментира социологът.

От друга страна, виждаме ГЕРБ и лидерът му Бойко Борисов да дават заявки за по-широк формат на управление и да търсят подкрепата на партии. ГЕРБ имат интерес както да отговорят на очакванията на обществото, да създадат работещо правителство, или да лидират този процес, но и имат за цел да излязат от политическата изолация, в която попаднаха, коментира още Живков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!