Седем министри ще са част от Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие

OFFNews 07 февруари 2024 в 17:35 695 0

Снимка Министерски съвет

Седем министри ще са част от състава на Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие, реши правителството днес. 

За председател е определен вицепремиерът Мария Габриел. Зам.-председател ще е министърът на правосъдието Атанас Славов. Членове на Националния съвет са още министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, на здравеопазването Христо Хинков, на образованието и науката Галин Цоков, както и на спорта Димитър Илиев.

Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие е специализиран, постоянно действащ, колективен и консултативен орган към Министерския съвет за осъществяване на държавната политика за противодействие на домашното насилие. Той координира, наблюдава и оценява политиките и мерките, предприемани от ангажираните институции.

С цел подчертаване на публичния ангажимент на държавата към проблемите с домашното насилие и за гарантиране на ефективното взаимодействие между компетентните органи, днес с решение на Министерския съвет бе определен поименният състав на Националния съвет, с основни и резерви членове, с което ще започне неговото функциониране.

В съвета ще има представители на Върховния касационен съд, Държавна агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, Националното сдружение на общините в България и представители на неправителствения сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика