СДС поиска повече правомощия за президента или парламентът да го избира

OFFNews 22 януари 2019 в 14:14 4249 2

СДС предлага да се увеличат правомощията на президента или той да бъде избиран от парламента, обяви днес пред журналисти главният секретар на партията Илия Лазаров, цитиран от агенция "Фокус".

"В България президентът отговаря на много големи очаквания и неслучайно има този голям рейтинг, тъй като народът пряко се отъждествява с него. Но той не може да отговори на тези очаквания, защото правомощията му са ограничени", заяви Лазаров.

Предложението на СДС е правомощията на българския държавен глава да се увеличат подобно на моделите в САЩ и Франция: "Той или да поеме функциите едва ли не на министър-председател, или да бъде избиран от парламента."

По повод втората година от встъпването в длъжност на Румен Радев Илия Лазаров коментира, че държавният глава изпоlzва почти всички лостове, които има. "И най-големият му лост е обръщението към гражданите. Но той не може да отговори на техните искания точно за]ото няма достатъчно правомощия", добаво главсекът на СДС.

Сините предлагат още да отпадне длъжността вицепрезидент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

2

Georgi Gracata

22.01 2019 в 17:11

Ех СДС,СДС Луканов ви създаде и неговите указания от 14-тия конгрес на БКП изпълнявате след падането на член 1-ви от Живковата конституция.Напомням на по-младите,че бай Тошо имаше времена когато беше:Председател на министерския и държавен съвет,първи секретар на БКП,член на Политбюро,ако прибавим,че фигуранта Петър Танчев беше председател на Народното събрание.Това ли искате за България?

5900

1

Старши

22.01 2019 в 15:50

Ако го избира Парламента то той ще е клонинг на плевню.