Сделката за нови осем F-16 за 1,3 млрд. долара мина първо четене в комисията по отбрана

Ружа Райчева 02 ноември 2022 в 17:25 2026 2

Министърът на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната Емил Ефтимов в парламента

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Министърът на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната Емил Ефтимов в парламента

Парламентарната комисия по отбрана одобри на първо четене проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", внесен от Министерския съвет. В актуализирания проект плащането от 1,6 млрд. долара е разсрочено за 10 години, като за тази година е предвидена инвестиция от 30 млн. лв., а за догодина - 42 млн. лв. 

От 15 гласували народни представители "за" бяха 12, "против" - 2, а един се въздържа.

Миналата седмица служебното правителство одобри договора за втората партида нови осем бойни самолета F-16 Block 70, а днес депутатите в Комисията по отбрана одобриха проекта на МС за инвестиционен разход, озаглавен: "Придобиване на 8 нови самолета F-l6C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските Военновъздушни сили".

Депутатите също така одобриха и проект на международен договор "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване". Договорът следва да се ратифицира от парламента, след което министърът на отбраната Стоянов трябва да го подпише.

По време на дискусията в комисията началникът на отбраната Емил Ефтимов заяви, че категорично подкрепя проекта за новите бойни самолети, защото той е изключително важен за способностите на Българската армия.

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев обяви, че те ще подкрепят проекта, защото България се нуждае от съвременно оборудване.

Атанас Зафиров от БСП каза, че те са категорично против. "Не мисля, че държавата може да си позволи на такъв етап да даде такъв ресурс", коментира той и добави, че е абсурдно да се дават пари за нови самолети, при условие, че още не сме получили първите F-16. 

Димитър Стоянов отговори на Зафиров, че не може да се очакват по-ниски цени в сегашната икономическа ситуация. Министърът на отбраната подчерта, че предходното редовно правителство е водило преговорите за тези нови F-16.

В последния си работен ден кабинетът "Петков" не одобри на последното си заседание проекта за закупуването на още 8 изтребителя F-16.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

02.11 2022 в 21:35

Чудесно! А Грипена не се ли е произнесъл по въпроса? Че обича да е на всяка манджа мерудия.

22548

1

dolivo

02.11 2022 в 19:04

браво
 
X

Да помогнем на украинските деца!