Създават по-гъвкаво работно време за работещите във ВЕЦ и ПАВЕЦ

Те ще могат да работят на смени с максимална продължителност 12 часа

Ружа Райчева 08 февруари 2024 в 12:18 517 0

атанасов има списък с всички, участвали в клуба за магистрати

Снимка ПАВЕЦ Белмекен

ПАВЕЦ "Чаира" не работи от 2022 г. насам

Работещите във водноелектрически централи и помпено-акумулиращи водноелекрически централи ще имат по-гъвкаво работно време. Те ще могат да работят на смени с максимална продължителност 12 часа. 

Това стана с приети на второ четене промени в Закона за енергетиката, внесени от депутатите от БСП Драгомир Стойнев и Георги Гьоков.

От 130 гласували народни представители "за" бяха 110, "против" - нямаше, а 20 депутати се въздържаха. 

Дежурните екипи могат да работят на смени с максимална продължителност до 12 часа, независимо от продължителността на намаленото работно време, като така ще получат възможност за двусменен режим на работа. Досега те са работили на трисменен режим. 

Вносителите се аргументират, че промените се налагат заради географското разположение на водноелектрическите централите, тяхната отдалеченост, минимумът време за почивка и нуждата от възстановяване.

Според Гьоков и Стойнев тези предпоставки, заедно  с голямата денивелация и характеристиките на пътя, физическото и психическо натоварване от цикличността на три смени, са увеличили заболеваемостта и стреса на заетите във ВЕЦ и ПАВЕЦ през последните години.

Преминаването на 12-часови смени ще осигури възможност за по-добра и по-професионална реакция в случаите на евентуален инцидент, аргументират се вносителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика