Съветът за сигурност на ООН препоръча Антониу Гутериш за втори мандат

OFFNews Последна промяна на 08 юни 2021 в 19:45 1144 0

Антониу Гутериш

Съветът за сигурност на ООН препоръча днес на Общото събрание на световната организация да избере Антониу Гутериш за неин председател за втори пореден мандат, предадоха световните агенции.

Новината съобщи Свен Юргенсон, постоянният представител в ООН на Естония - страната ротационен председател на Съвета за сигурност този месец. Общото събрание, което включва 193-те държави членки на организацията, вероятно ще се съобрази с препоръката на Съвета за сигурност, когато вземе своето решение на 18 юни, прогнозира Юргенсон.
Гутериш, който е генерален секретар на ООН от 1 януари 2017 г., е единственият кандидат. Вероятният му втори петгодишен мандат като генерален секретар на ООН ще започне на 1 януари 2022 г. и ще изтече в края на 2026 г.

Съветът за сигурност обсъди днес въпроса на кратко заседание при закрити врата - ключовия етап от процедурата. Кандидатурата на 72-годишния Гутериш, бивш португалски премиер, получи подкрепата на всички 15 страни членки на съвета.

По време на втория си мандат генералният секретар на ООН, привърженик на задкулисната дипломация, ще трябва да се посвети на решаването на конфликти - от Сирия и Йемен през етиопския щат Тигре, Либия и Мали до Кипър. През първите си пет години на поста той не постигна кой знае какво в тази област, отбелязва Франс прес.

Първият мандат на Гутериш все пак бе посветен на ограничаването на потенциално драстичните последици от едностранния подход на вече бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Сега генералният секретар на ООН ще трябва да има "боен план за всички горещи кризи", коментира пожелал анонимност дипломат, цитиран от Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови