Сандов: Въглищните централи ще затворят до 5 г. заради икономически крах

Ружа Райчева 13 декември 2021 в 13:58 4391 0

Снимка Архив

Истината е, че въглищните централи ще затворят доста преди политическото решение, чисто икономически няма да издържат. Цената на квотата на емисии вече мина 90 евро. Според мен до около 5 години ще има икономически крах. 

Това заяви бъдещият министър на околната среда и водите Борислав Сандов от "Демократична България" в кулоарите на Народното събрание преди гласуването на редовно правителство. 

"ТЕЦ Марица-изток може да работи дълго време, ако не е на въглища. Технологията за улавяне на въглероден дисоксид е изключително скъпа. Ще излезе по-евтино ние да плащаме на тези хора без да работят, отколкото да прилагаме такива технологии", смята той. 

По думите му са налични всички алтернативни източници, които могат да бъдат приложени още утре:

"Няма обаче да е справедливо да правим бърз завой, затова ние трябва да покажем възможностите и алтернативите да начертаем план и да може всеки да е спокоен, че няма да остане извън борда."

Борислав Сандов смята, че хората не бива да се притесняват от приемането на Зелената сделка и трябва да се знае, че това се прави за "доброто на България и доброто на планетата, а не с цел някой да бъде ощетен":

"Зелената сделка е пакет от документи и финансови инструменти, които са явни и налични, и трябва да се пригодим към нея, а не да я гледаме като проблем, който възпира България."

По думите му след 30 години ситуацията в енергетиката ще е различна:

"Няма да стане от днес за утре, но трябва да знаем пътя си в тази посока, иначе няма да можем да се възползваме от финансовия инструмент за справедлив преход". 

Борислав Сандов заяви, че сред първите му задачи ще бъде облекчение на ситуацията по наказателните процедури, като даде за пример, че България скоро ще трябва да плаща за "за мръсния въздух, който дишаме".

"Заложеното в коалиционното споразумение ще бъде факт, ще бъде видимо и ще работим по това. Винаги като природозащитници сме се противопоставяли срещу дадено намерение, когато е било в нарушение на закона", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови