Сачева: Ръстът на безработните е и заради новите мерки

OFFNews 09 декември 2020 в 19:40 2583 0

Последните дни има ръст на безработните, като това се дължи на много фактори - затваряне на бизнеси и сектори с новите мерки, както и на това, че част от бизнесите са със силно намалена икономическа активност, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред бТВ.

Тя коментира и мерките, които са в подкрепа на безработните, родителите, работодателите и самоосигуряващите се:

"Новата помощ за родители, които си гледат децата вкъщи, е и за безработни. Някой погрешно смятат, че трябва да са безработни, за да се възползват, но критерият е подоходен, а не е важно да има регистрация като безработен. Помощта е в размер на 610 за месец."

За три седмици парите ще са около 480 лева. 

Подоходният критерий на член от семейство е 915 лева. Помощта се отпуска на родителите, които имат дете до 14 години. За една седмица са подадени 21 000 заявления. 

Има и помощ за самоосигуряващите се - за краткосрочна заетост, която е в размер на 290 лева. "Факт е, че тези пари са малко, но могат да стигнат за осигуровките например", каза министърът.

Сачева съобщи, че на правителствено заседание днес е решено и лимитът на безлихвените кредити за физически лица да бъде увеличен от 4500 лв. на 6900 лева:

"6000 самоосигуряващи са подали документи, а отпуснатите пари са 23 млн. лева. Има хора, за които кредитите са опция."

По думите й има хора, до които мерките не достигат, а по последни данни самоосигуряващите се са 250 000 и трудно би могло да се достигне до тях без мярката за безлихвени кредити:

"Това е първата пандемия от такъв характер - затворихме и същия ден съобщихме, че 356 000 души ще обхванат мерките. Това ще струва 350 млн. лева на държава. Родителите от понеделник кандидатстват, мярката за затворените бизнеси също е от понеделник, а първите плащания ще са следващата седмица."

Според Сачева мерките са много, защото са много казусите: "Значителна част от членовете на Българската стопанска камара се възползват от 60/40 и 80/20. Хората не знаят, че мерките могат да се комбинират - един служител не може, но един работодател може". 

По думите й до момента са изплатени 1 милиард и 100 милиона на компании от министерство на икономиката и министерство на труда и социалната политика. Над 20 000 работодатели са получили подкрепа: "Не може да се твърди, че това са хора, които са проверявани или репресирани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!