Сачева: Не смятам, че има неравнопоставеност в ресторантьорския бранш

OFFNews 21 декември 2020 в 14:45 1637 2

Не смятам, че има неравнопоставеност в ресторантьорския бранш. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в Добрич по повод протестите на ресторантьорите.

Ресторантите, които се намират в хотелите, също са ограничени за Коледните и Новогодишните тържества, като могат да останат отворени до 22 часа, каза Сачева.

Министърът допълни, че тези ресторанти не могат да получат подкрепата от 24 лева на ден до 31 декември, от която ще се възползват заетите в затворените бизнеси. След 1 януари догодина помощта ще нарасне на 75% от осигурителния доход на заетите.

"Към затворените бизнеси вече са изплатени почти 100 000 лева като кандидатствалите при нас са около 4600 работодатели за 23 000 лица", добави Сачева.

По думите й плащанията ще продължат в работните дни до Коледа и след празника - до Нова година, също ще се превеждат средства.

Социалният министър обясни, че решението да бъде удължен срокът на противоепидемичните мерки е взето трудно и с приоритет да бъде запазен животът и здравето на гражданите. Според нея това ще струва допълнително 250 млн. лева на държавата, като в ресурса се включва и мярката по оперативната програма "Конкурентоспособност" за връщане на 20% от оборота на затворените бизнеси, която Министерството на икономиката отваря.

"Програмата, която стартира днес за връщане на 20% от оборота, е най-бързата в историята на еврофондовете. Средствата по нея ще бъдат изплащани още в началото на следващата година", заяви още Сачева и добави, че срокът за кандидатстване ще бъде четири седмици. "След като се подадат документите, максимум до 10 дни след това НАП ще връща процент от оборота", подчерта тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

2

Руми Лазарова

27.12 2020 в 13:44

Отскоро участвам в този сайт и ми прави впечатление липсата на всякаква активност. Дали хората, които влизат в него, са индеферентни, или защото в името му има off, не зная, но не ме стимулира да продължавам да пускам постове.
Слава на Бога има други, които са далеч по-оживени и дискутиращи. Тук нямам предвид пик-ливите, близ и т.н. нечистоплътни бокоугодни сайтове. Иска ми се да си говорим и обсъждаме ИСТИНАТА.

2900

1

Руми Лазарова

26.12 2020 в 14:04

Госпожо Леден блок, нищо не можете да смятате. Смятахте, смятахте и забравихте хулите си по повод на Борисов през 2013 г. Като социален министър сте кръгла нула, освен обръщането на политическата палачинка, от която се възмущават ваши бивши съмишленици, които бяха през лятото на протестите срещу вас.
ОСТАВКА! И ЧАО завинаги от властта!
 
X

Да помогнем на украинските деца!