Сачева: 36 000 от 42 хиляди работещи в затворените бизнеси са получи обезщетения

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2021 в 15:14 1516 0

8 600 000 лева обезщетения вече са изплатени за почти 36 000 работещи в затворените браншове. Всички усилия на Агенцията по заетостта са насочени към изплащането на дължимите суми по мерките за подпомагане на бизнеса и запазването на работната ръка за ноември и декември до края на този месец.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева при посещението си в Добрич днес.

От думите й става ясно, че кандидатствалите работници за помощта от 24 лева на ден са 42 000. "Вече би трябвало почти всички кандидатствали за обезщетение да са получили своите пари за ноември и декември", каза тя. 

3000 души не са били одобрени и те няма да получат компенсация, тъй като не отговарят на условията.

"Не отричаме това, че имаше забавяне в изплащането на 24-те лева, както и в изплащането на 20% от фиксирания оборот на затворените бизнеси, но това се дължи на огромния обем от работа и на това, че очаквахме нотификация от ЕК. В момента нещата вече са в ритъм", добави министърът.

Сачева допълни, че на Министерския съвет тази сряда ще бъде приет Националният план за насърчаване на заетостта, в който предвидените средства са 83 милиона лева, които са с 14% повече, като увеличението е за първи път през последните десет години.

По повод протеста пред Министерски съвет вчера, на който демонстранти заявиха, че са ги накарали да върнат помощта, Сачева отговори, че в социалното министерство няма информация за такъв случай и добави, че "ако наистина съществува такава жена, нека се свърже с нас и да видим какъв е проблемът". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови