С промените в НПК не се въвежда таен арест, твърди Цачева

OFFNews 06 ноември 2018 в 14:43 2649 0

С промените в НПК не се въвежда таен арест, твърди Цачева

С промените в НПК не се въвежда таен арест, напротив, разширява се кръгът на лицата, които задържаният може да уведоми. Ограничението е само по отношение на конкретно лице, за което има данни, че може да попречи на разследването.

Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването „Още от деня“ по БНТ.

На въпрос дали се въвеждат тайни арести за 48 часа за възрастните и за децата до 24 часа, тя отговори: "И членовете на правна комисия, и Народното събрание, което на първо четене гласува предложените промени в НК, с които се променят текстове и в НПК, са наясно тогава, когато не се изважда определен текст извън общата систематика. Става дума за транспониране на директива от 2013 година. Там сме в тотална забава с наказателно производство по тази директива, която визира достъпа до адвокат и възможността за уведомление от трето лице“, коментира Цачева.

По думите ѝ по Конституция всяко едно лице от момента, в който е задържано, дали това е от компетентността на МВР 24-часовото задържане, или на Прокуратурата 72-часовото задържане, това лице има право на адвокат. „Това е гарантирано право в българската конституция, така че не става въпрос за никакъв таен арест. Това, което събуди вълнението по отношение на тези 48 часа, се отнася до следното: по сега действащите разпоредби от момента на задържането под стража, лицето имаше право да информира членове на семейството, на работодатели, а тези, които са с двойно гражданство, консулски служби по негов избор. В момента се дава възможност още по-широко да се разтвори кръгът на лицата, които могат да бъдат уведомени по желание на задържаното лице“, допълни министърът. Според нея при неотложна необходимост, в два конкретни случая, когато става дума за застрашаване на живот, свобода на дадено лице, или пък опасност от провал в разследването, прокуратурата може с постановление да откаже за 48 часа да бъде информирано конкретно лице, но това не означава, че задържаният не може да посочи друго. „Тази директива е реакция на европейското законодателство по отношение на атентатите във Франция, става дума за тероризъм, за организирани престъпни групи, това е била целта и смисълът. Що се отнася до непълнолетните, там задължително се уведомява Агенцията за закрилата на детето. Няма никакви тайни арести.

Прокурорското постановление подлежи на обжалване пред съд, който се произнася незабавно. Тези 48 часа се включват в общите 72 на задържане. Никакви други текстове не се пипат. Между първо и второ гласуване в парламента, ако народните представители могат, ще бъде добре, да прецизират още текстовете, ако преценят, че някъде не е ясно. Категорично няма тайни арести, адвокатът през цялото време е до своя клиент“, увери още Цецка Цачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови