С 12 000 лв. поевтинява менюто в самолетите на властта

Единственият алкохол на борда ще е бирата, която трябва да е в кенчета от 330 мл и да е българска

OFFNews 14 април 2015 в 09:39 3555 7

С 12 000 лв. поевтинява менюто в самолетите на властта

Нова обществена поръчка за кетъринг на самолетите на властта обявиха преди Великденските празници от „Авиоотряд 28”. Този път цената от 48 000 лв., с ДДС е намалена на 36 000 лв., с ДДС.

Поръчката беше направена наново, след като в първия ѝ вариант бяха включени екстри като 12-годишно уиски, омари и октопод. Това доведе до анулиране на поръчката, след като премиерът Бойко Борисов разпореди това, съобщава БГНЕС. 

„Ще кажа да направят едно нормално меню за „Авиоотряд 28”, да не дразнят хората, но няма и да е другата крайност - пръжки, сланина, домашна ракия или туршия”, беше коментарът на транспортния министър Ивайло Московски.

В новата поръчка са отпаднали голям брой екстри - 12-годишното уиски, лондонският джин, руската водка и ирландският ликьор със сметана. Няма ги октоподите, омарите, калмарите, скаридите, синьото сирене и телешките медальони, манго и папая.

Единственият алкохол на борда ще е бирата, която трябва да е в кенчета от 330 мл и да е българска. Занапред летящите със самолетите на властта ще се хранят и с предимно български продукти - колбаси, сирена, става ясно от „списъка на номенклатурите за доставка на хранителни продукти и безалкохолни напитки”. Основните ястия ще са английска и континентална закуски и сандвичи. Салатите ще са шопска, гръцка и мешана.

Значително е разширено вегетарианското меню, което почти отсъстваше при предишната поръчка, която залагаше повече на морските дарове и рибата. Занапред на борда на правителствените летателни машини няма да се предлагат рибни и морски деликатеси, става ясно още от списъка с продуктите, но за сметка на това ще има малки банички със сирене и четири вида кроасани, които ще могат да се поемат с айран. След като по думите на транспортния министър, „премиерът яде по една-две ябълки, когато лети с „Авиоотряд 28”, в заданието на поръчката са предвидени и от двата вида - червена и зелена ябълки. За любителите на сладкото, в менюто са оставени тортите „Гараш” и „Сахер”, както и чийз-кейка.

Крайният резултат от редукцията на менюто в самолетите и хеликоптерите на властта е намаляване на стойността му с 12 000 лв. за период от една година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови