Румен Радев: Трябва да се борим за управление без интимната близост между изпълнителната власт и едрия бизнес

OFFNews Последна промяна на 15 май 2020 в 17:04 2979 0

Румен Радев

България се нуждае от нов стил на управление, който изключва интимната близост между изпълнителната власт и едрия бизнес, каквато наблюдаваме в момента. У нас има бизнес, който дебелее от крупни обществени поръчки, а напоследък даже няма и обществени поръчки.

Това коментира президентът Румен Радев по време на дискусия на тема „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България“, която организира в "Бояна". Във форума участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, икономисти, социолози, юристи, синдикалисти и работодатели. 

„Трябва ни такъв тип управление, който да не допуска еднолично харчене на колосален финансов ресурс, без санкция на парламента“, заяви президентът. Като пример той посочи "изкуствения излишък в държавния бюджет, който се насочва от Министерския съвет там, където е угодно". Нужно е управление с ясни приоритети: благоденствието на българите и на отделния човек, просперитет на държавата, прозрачност, отчетност и отговорност, заяви Румен Радев. Президентът добави, че първата предпоставка да се случи всичко това е всички като общество да намалим прага на чувствителност към своеволията на властта.

Солидарността не трябва да е само по време на криза, посочи Румен Радев и допълни, че без реформа в данъчната политика средствата за социалната и образователната сфера няма да бъдат достатъчни. Според държавния глава гражданите трябва да си поставят по-висока цел - не връщане към положението отпреди кризата, а по-висок темп на икономическо развитие и по-висок стандарт на живот.

„Предполагам на всички ни омръзна вече и се примирихме като че ли да сме на последното място в Европа, но не заслужаваме да сме там. Тази криза доказа, че ние заслужаваме много по-добър живот. Когато обществото се обедини около обща цел, има солидарност и единство, ние показахме, че можем. Сега е време да използваме капитала от тази криза и трябва да се използва за решителни реформи, отлагани от много време“, заяви още Румен Радев.

Държавният глава призова да не се прибягва до „сладките оправдания как „сме били в небивал растеж, но виждате ли, дойде тази криза и оттук нататък да се оправдаваме още сигурно няколко мандата“. България се нуждае от много по-добри условия за инвестиции, особено за българския бизнес, както и за предсказуема и ясна нормативна база и намаляване на административната тежест.

Президентът припомни бързото въвеждане в кризата на електронното дистационно обучение и попита защо и кой има интерес при толкова инвестиции в електронно управление, в България да няма електронно управление? „Има ли интерес някой, който не иска да има прозрачност, отчетност и отговорност? Защото ако имаше електронно управление, много от проблемите ние сега изобщо нямаше да дискутираме“, посочи държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови