Румен Гечев: Фактите за акцизната система са стряскащи

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2018 в 22:23 3258 1

Румен Гечев

Фактите за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) са стряскащи, заяви пред bTV депутатът от "БСП за България" Румен Гечев.

Той напомни, че през 2012 г. се сключва договор с изпълнител-софтуерна фирма, която да изгради информационна система по внос и износ на стоки от и към България. Това е система със стратегическа важност, тъй като касае не само приходите към бюджета от акцизи и ДДС, но и националната сигурност.

Няколко години след това ДАНС установява, че са налице технически възможности за манипулиране или неоторизирано влизане в компютърната система, използвана за контрол и мониторинг в Агенция „Митници”. ДАНС отбелязва още, че при работа с проверената компютърна система не са спазени общоприети „добри практики” за мрежова информационна сигурност, уточни Гечев.

Съществуват условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическа сигурност на страната - поради наличие на възможност за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане. Налице са признаци, че служители от Агенция „Митници” са изменили съдържанието на анализиращата компютърна система, с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея, каза Гечев, цитирайки доклада на агенцията.

Депутатът от "БСП за България" добави, че в БАЦИС може да се влиза с обща парола.

Всички митнически служители на територията на страната влизат в нея с една и съща парола, която, както установяват ДАНС и прокуратурата, е много лесна. Трагично е, че в нея може да се влезе през Скайп. Това са фактите, заяви народният представител.

Според Гечев, главният прокурор днес е потвърдил, че системата е направена така че да няма следи кой служител и кога е влизал в нея.

След като е направено така, че да няма следи, какъв е екипът от Министерство на финансите и митниците, който е задал да се направи такъв скандален пробив в системата? - попита депутатът от "БСП за България".

Той добави, че днес представителите на левицата са попитали още: какъв е съставът на комисията, която е приела програмата и как е възможно да бъде приета такава система?

Днес г-н Горанов обясни, че в средата на 2016 г. са взети мерки след сигнал за манипулиране на данни. В писмото си от 3 януари 2018 г. до премиера той казва обаче, че от 340 устройства, чрез които се влиза в системата, само 47 са извършили необходимите препоръки, заяви още Гечев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3551

1

reKontra

23.01 2018 в 00:25

Всичко около Гечев е стряскащо!