Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна в момента е много по-висок

Вниманието трябва да се фокусира върху хуманитарната криза, която се налага в Украйна, смята бившият външен министър Николай Младенов

OFFNews 23 октомври 2022 в 11:11 5951 5

Николай Младенов

Снимка Getty Images

Николай Младенов, бивш министър на външните работи

Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна в момента е много по-висок, отколкото в началото на военните операции. Това каза Николай Младенов, член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики и генерален директор на Дипломатическата академия в Абу Даби, по БНР.

В отговор на въпрос за прогноза дали е възможен близък край на военните действия между Русия и Украйна Младенов каза, че не вижда такава възможност. По думите му в момента вниманието трябва да се фокусира върху хуманитарната криза, която се налага в Украйна със загубата на 30 процента от електропреносната им мрежа, да се намерят възможности за деескалиране на конфликта в определени точки, да се потърсят възможности за връщане на пленници от двете страни, да се потърсят всякакви опции за малки пробиви в конфликта преди да се търси голям пробив за решаването на военните действия.

Другата плоскост е търсенето на голяма сделка, която да намери решение за членството на Украйна в Европейския съюз и НАТО, да намери решение на връщането на анексираните територии, търсене на някакво решение, което да успокои международното положение. Засега не виждам никаква перспектива, виждам случайна или целенасочена ескалация на конфликта, допълни Младенов. По думите му са необходими много по-внимателни и премерени действия от страна на България и на останалите държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

5

НЕМА ТАКЪФ

24.10 2022 в 09:11

ВРЕМЕ Е НАЙ - СЕТНЕ ДА ТРЕСНАТ РУСКИТЕ ГРАДОВЕ !

345

3

Джендо Джедев

23.10 2022 в 22:35

Евро, как няма да си съгласен, вас мишоците все едно един к*р ви е правил! :D

210

1

Merc

23.10 2022 в 11:39

Това недоразумение говори и нищо не казва.
За каква по голяма ескалация говори , след като в Европа се води най голямата война от 75 години насам.