Решено: България взема нов заем от 3 милиарда лева

Нели Чолашка 12 декември 2014 в 10:04 5901 8

България ще вземе нов заем в размер на 3 милиарда лева.

Решението бе взето окончателно от парламента днес. Депутатите разрешиха на финансовия министър Владислав Горанов да финализира сделката по новия дълг, като ратифицира договора за заем на първо и второ четене в един ден.

България ще изтегли заема до края на годината. Парите ще отидат за актуализацията на бюжета.

Заемът ще бъде отпуснат под формата на мостово финансиране от 4 банки.

Финансирането ще осигурят "Сити Банк", "Ейч Ес Би Си" и местните клонове на "Сосиете Женерал" и "Уникредит" ("Уникредит Булбанк" АД в ролята на регистратори и упълномощени водещи организатори, а "Уникредит банк" АГ (клон Лондон) - в ролята на агент).

Договорът бе е подписан на 8 декември, заемът е договорен за срок от 6 месеца при годишен лихвен процент, определен на базата на 6-месечния ЮРИБОР плюс надбавка от 0.9% или към днешна дата 1.08%, обясни преди дни пред бюджетната и външната парламентарни комисии Горанов. Той обясни, че на вътрешния пазар лихвата би била 1.83%, което е с 50% повече.

Новият дълг е нужен, за да се подпомогне Фондът за гарантиране на влоговете, който няма да достатъчно средства, за да изплати всички гарантирани влогове в КТБ. Очаква се там да бъдат насочени 2 млрд. лв. Предвидени са и около 1 млрд. лв. за подкрепа ликвидността на банковата система.

При актуализацията на Бюджет 2014 бяха отпуснати и допълнителни суми към бюджетите на няколко министерства.

Отделно от тези 3 млрд. лв. външен дълг с актуализацията на тазгодишния бюджет депутатите разрешиха на Горанов да вземе и 1.5 млрд. лв. вътрешен заем.

В дебата преди гласуването на ратификацията Янаки Стоилов от БСП обясни защо левицата няма да я подкрепи.

По негови изчисления всеки български гражданин ще плати следващите години над 3400 лв. в резултат на това задлъжняване, а лихвите са повече от парите образование, култура и спорт взети заедно в бюджета за следващата година.

Той призова културната общност да протестира и срещу това, както протестира срещу подалия оставка шеф на комисията за култура и медии Слави Бинев.

Социалистът обяви още, че през 1989 г. дългът на България спрямо БВП е бил двойно по-нисък от дълга през 2014 г.

Между Янаки Стоилов и Мартин Димитров от Реформаторския блок се завърза спор при управлението на левите или десните се трупа по-голям дефицит и дълг.

„Всеки един мандат на БСП свършва с прекомерен дефицит. Прекомерният дефицит се финансира с дълг, т.е. наследството, което остави БСП – прекомерен дефицит сега се финансира с дълг, няма друго решение”, заяви Димитров.

Алиосман Имамов обяви, че от ДПС ще гласуват "въздържал се", защото проблемът е, че тегленето на дълг се е превърнало в навик и в най-лесен начин за решаване на финансовите проблеми на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!