Подписан е договор за заем до 500 млн. евро от ЕИБ

OFFNews 27 ноември 2014 в 21:51 2834 0

Министърът на финансите Владислав Горанов подписа договор за вземане на структурен заем за до 500 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Със средставата частично ще се покрива българското участие в инвестиционни проекти,одобрени от Европейската комисия за програмния период 2014-2020 година, съобщават от Министерството на финансите.

Договорът има за цел да гарантира проектите в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда, както и избрани транспортни схеми, одобрени в рамките на Механизма за свързване на Европа.

По искане на правителството във финансовия договор е предвидена и възможност за ползване на средства от заема и за останалите оперативни програми.

Българското правителство разчита също така и на техническата експертиза, която банката може да предостави, и по-конкретно на инструментите за финансов инженеринг, отбеляза министър Горанов.

Заместник-министърът на финансите Карина Караиванова пък изрази очакване, че страната ни ще получи авансовото плащане по договора до края на настоящата година.

Това е вторият структурен програмен заем, който ЕИБ предоставя с цел подкрепа на правителството на Република България при усвояването на средствата от фондовете на ЕС.

През 2007 г. бе подписано Кредитното споразумение за структурен програмен заем между Република България и ЕИБ за финансиране на проект „България – съфинансиране по фондовете на ЕС 2007 – 2013 г.“ в размер до 700 млн. евро. Със средства от него е осигурено националното съфинансиране на важни инфраструктурни проекти в областта на транспорта, околната среда и регионалното развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови