Републиканците на Цветанов: Общината предлага още от същото за мръсния въздух на София, а то е провал

OFFNews 11 декември 2020 в 10:11 1834 0

Републиканци за България остро разкритикуваха плана на Столичната община за справяне със замърсяването в София. Становището е във връзка с предвиденото за днес публично онлайн обсъждане по проект на "Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021-2026 г.".

Според партията на Цветан Цветанов програмата е неправилно структурирана. Прекалено много внимание е отделено на общата информация и твърде малко - на реалните предложения за решаване проблемите с качеството на атмосферния въздух.

Общината предлага още от същата политика по отношение на проблема с атмосферните замърсители, генерирани от битово отопление, която търпи пълен провал до момента, се казва в становището на партията. Планира се подновяването на уреди за битово отопление; поставяне на електростатични филтри и други мерки, които до този момент трябваше да бъдат изпълнени, а резултатът от тях – оценен. Предвиденият финансов ресурс за справяне с атмосферните замърсители от битовото отопление е почти 227 000 000 лв.

Републиканците смятат, че общината с огромно закъснение е констатирала, че е необходимо подобряване на състоянието на пътната настилка. Също така се предлага и повишаване на екологичния клас на автотранспорта. Финансовият ресурс, необходим за прилагане на мерките, насочени към намаляване на атмосферните емисии с произход „транспорт“, Столична община изчислява на над 1,5 милиарда лева.

Заложените в програмата финансови параметри са в пълно противоречие с всякаква логика, тъй като самата Столична община разпознава битовото отопление като основен източник на атмосферни замърсители. Въпреки това за справяне с емисиите, генерирани от него, предвижда близо 5 пъти по-малко средства от тези за транспорта.

Освен това мерките оставят впечатление, че България и в частност Столична община разполагат с безкраен хоризонт от време за справяне с атмосферните замърсители. Това по никакъв начин не кореспондира с факта, че на 3 декември 2020 г. Европейската комисия съобщи, че ще сезира Съда на Европейския съюз (СЕС) за провала на страната ни да осигури пълно съответствие с Решение на СЕС от 5 април 2017 г., което установява, че България е нарушила задълженията си съгласно законодателството на Европейския съюз за качеството на атмосферния въздух.

Републиканците са обезпокоени, че всяка година множество граждани на София стават жертва на замърсения атмосферен въздух. Затова настояват администрацията на Столичната община да предприеме бързи и ефективни действия в две направления. Първото е свързано с намаляването на нивата на фините прахови частици във възможно най-кратки срокове, а второто има за цел да подготви града за неговото устойчиво екологично бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови