Quantcast

Реформаторите предлагат шест стъпки за излизане от кризата

Елица Мартинова Последна промяна на 01 декември 2013 в 16:11 2258 2

Групата по външна политика на Реформаторския блок  Снимка: Сергей Антонов
Групата по външна политика на Реформаторския блок Снимка: Сергей Антонов

 

Спешни промени в Изборния кодекс, разпускане на 42-ото Народно събрание и определяне на дата за предсрочни избори.

За това настояват от Реформаторския блок в изготвен план за излизане от кризата, съобщава "Дарик". 

Сред идеите на реформаторите за нормализиране на ситуацията в страната са често споменаваните промени в администрацията, радикална промяна в съдебната система, МВР и прокуратурата, ново изборно законодателство, както и широк дебат за промени в Конституцията. 

Първата точка от плана на Реформаторския блок за излизане от кризата е оставка на сегашния кабинет. По думите на председателя на ДСБ Радан Кънев е необходимо съставяне на реформаторско правителство с ограничен мандат.

„Начало на радикална реформа в съдебната система и в правосъдието, сигурността и МВР, с мерките, които не изискват промяна в Конституцията. Начало на операция „Чисти ръце”. Приемане на изцяло ново изборно законодателство. Приемане на нови медийни регулации, за да може да няма монополи в медиите и да има ясна собственост на медиите. Обществен дебат за необходимата промяна в Конституцията, за националните интереси на България в икономиката и демографията. В здравето и образованието изготвяне на нови конституционни поправки. Изготвяне на национални стратегии и учредяване на Трета българска република чрез свикване на Велико Народно събрание в края на съкратения мандат на следващото Народно събрание”, обобщи Кънев. 

Реформаторите обърнаха внимание и на думите на енергийния министър Драгомир Стойнев за строежа на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Лидерът на движение „България на гражданите” Меглена Кунева заяви, че ще бъде пуснато запитване до министър Стойнев по темата.

„Ще пуснем веднага питане до министър Стойнев и до Министерския съвет. Ние искаме въпросите за българската енергетика да бъдат част от този насочен мандат, който се надяваме реформаторското мнозинство в следващия парламент и следващото правителство да може да извади на светло”, заяви Кунева. 

От Реформаторския блок коментираха и взетото вчера решение на управляващото мнозинство след семинара в Боровец за намаляване  на партийните субсидии с 10%, като се обявиха за въвеждането на таван за субсидиите на партиите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2013 в 15:19

1. ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
2. НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА, ГАРАНТИРАЩИ УЧАСТИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В УПРАВЛЕНИЕТО
3. ИЗРАВНЯВАНЕ НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И УСЛОВИЯ ЗА КАНДИДАТИТЕ НА ПАРТИИ
И НЕЗАВИСИМИ ОТ ПАРТИИ КАНДИДАТИ
4. ПРЕМАХВАНЕ НА ДЪРЖАВНОТО ФИНАНСИРАНЕ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ
5. ОГРАНИЧАВАНЕ НА ДЕПУТАТСКИЯ ИМУНИТЕТ САМО ДО ИЗКАЗВАНИЯТА И ГЛАСУВАНИЯТА В
ПАРЛАМЕНТА
6. ПРЯК ИЗБОР ОТ ГРАЖДАНИТЕ НА СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И РЪКОВОДИТЕЛИ НА МЕСТНИ
ПОЛИЦЕЙСКИ УПРАВЛЕНИЯ

ГИ СПРАВЕДЛИВОСТ

01.12 2013 в 19:06

Реформаторски блок от антибългарски, чуждослугински партии, отдавна изхвърлени на бунището поради явната се вредност. Нарекли се десни, за да излъжат наивните. поредните агенти на комунистите, правещи се на политици„