Реформаторите: 1 млрд. лв. от Бюджет 2014 ще се харчи без контрол

Елица Мартинова 28 ноември 2013 в 13:57 2565 4

Реформаторски блок
Реформаторски блок

Бюджет 2014 е най-непрозрачният от началото на Прехода, отбелязват в политическа позиция по темата от Реформаторския блок. 

Реформаторите предупреждават, че за пръв път държавен бюджет се пише без утвърдена Единна бюджетна класификация. Това, според шестте партии в обединението, нарушава Закона за публичните финанси.

Без тази важна информация бюджетът не подлежи на сравнение с предходните бюджети и не може да бъде контролиран, предупреждават партиите. Според Реформаторите Бюджет 2014 предвижда безпрецедентно високи резерви - 990 млн. лева, чието разходване ще става по усмотрение на премиера и кабинета.

Икономическите експерти на обединението твърдят, че проектът за държавните финанси предвижда нереален икономически растеж и залага ръст на данъчните приходи, който на практика е невъзможен за изпълнение.

От Реформаторския блок се опасяват още, че в този си вид Бюджет 2014 ще наруши финансовата дисциплина на страната и дефицитът ще надхвърли 2%.

Реформаторите предричат отдръпване от страна на инвеститорите, защото според тях високите резерви са признак, че правителството не може да прогнозира адекватно приходите и разходите през следващата година и да осигури стабилна и предвидима бизнес среда.

Експертите на обединението са категорични, че Бюджет 2014 е бюджет на статуквото, защото не дава заявки за реформи в която и да било сфера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!