Ако искате да се оплачете от НСО, обадете се на... НСО

Президентът отказа да наложи вето върху спорния закон за държавните гардове

Юлиан Христов 11 август 2015 в 14:14 12270 12

Ако искате да се оплачете от НСО, обадете се на... НСО

Снимка БГНЕС, архив

Сигурно помните случая, при който семейство се оплака от агресията на пътя от страна на НСО. Тогава, по време на изпреварване на магистрала "Тракия", кортеж засече и изтласка в аварийната лента два автомобила, "дръзнали" да изпреварят камион, оказвайки се на пътя на охранителите.

Любопитна подробност, която остана скрита в този случай, е какво се случи, след като изблъсканите от пътя - Коста Костов и съпругата му Гергана от Пловдив, решили да потърсят правата си. Те подали сигнал на тел. 112. Оттам били препратени към Областната дирекция на МВР, на чиято територия се разиграла случката. Оттам обаче препратили сигнала към... НСО. Неясно с какви мотиви. Може би, защото МВР не смее да упражни контрол върху службата.

Така кръгът беше затворен и вместо това НСО влезе в ролята на правоохранителен орган с правомощия да тълкува законодателството на страната и обвини двамата граждани в неспазване на Закона за движение по пътищата (ЗДвП). В тази връзка на 27 юли изпратихме няколко въпроса до началника на службата, на които до момента няма отговор. Попитахме, след като е констатирано нарушение на ЗДвП, служителите на НСО подали ли са сигнал в МВР. Без отговор остават и въпросите с каква скорост се е движел кортежът, както и коя важна персона е била охранявана в този момент. Веднага след инцидента от НСО дадоха своята версия за случая, уточнявайки че са се движели с разрешената в участъка скорост, тоест - 130 км/час, въпреки твърденията на семейството от Пловдив, че те също са се движели с максималната скорост.

Истината няма да излезе наяве до следващия подобен инцидент или докато Коста и Гергана не се сдобият с наказателно постановление за нарушение на правилата за движение по пътя. 

Припомняме този случай не за друго, а за онагледяване на това, което Законът за НСО ще позволява. На практика той узаконява едно положение, което години наред не беше регулирано законово. По този начин службата изгради практика на неказуемост и широки правомощия, които сега са заковани от законово.

Президентът не наложи вето на закона, въпреки искането на неправителствени организации заради текстовете, нарушаващи основни човешки права. Държавният глава имаше право да направи това две седмици след окончателното приемане на закона на второ четене - 29 юли. Законът днес вече беше обнародван в Държавен вестник след указ на Росен Плевнелиев и с подписа на правосъдния министър Христо Иванов. 

В същото време, проверка показва, че той е уязвим пред Конституционния съд. Според чл. 150, ал. 3 от Конституцията омбудсманът може да сезира съда с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите. Именно такива са текстовете, с които освен нерегламентираната употреба на сила и оръжие, се дава зелена светлина на гардовете да упражняват сила спрямо бременни жени и деца "в случаите на масови безредици, при които има непосредствена опасност за живота на охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства".

Това е последният шанс, ако не за обявяването му за противоконституционен, то за ремонта му. В противен случай, ако се чувстваме репресирани от НСО, ще трябва да се оплачем на началника на службата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!