РБ: Руските самолети над България означават среден пръст

Николаос Цитиридис 03 септември 2014 в 15:02 11023 30

Снимка OFFNews

Меглена Кунева, Радан Кънев и проф. Тодор Танев

"България е една пленена държава, защото не различава заплахите. Ние отказваме да видим заплахата от Русия. Прелитането на руски самолети над България на военен жаргон означават среден пръст."

Това заяви проф. Тодор Танев от Реформаторския блок по време на пресконференция на десния съюз с участието на Меглена Кунева и Радан Кънев. Темата на брифинга беше кризата с Украйна и предстоящата конференция на НАТО в Уелс.

Проф. Танев е участвал в изработването на няколко стратегии за вътрешна сигурност в Армения.

По негови думи във въздушното пространство на страни като Финландия и Канада постоянно преминават нерегламентирано руски изтребители.

По този повод Меглена Кунева заяви, че очаква от НАТО засилване на присъствието си в приблатийската зона.

Председателят на ДБГ заяви, че очаква от българската делегация на конференцията на НАТО ясно да защити интересите на България.

"Посоката на "Визия 2020" е правилна. Аз лично бих използвала други думи в нея, но хибридната война е факт и България е неин обект", заяви Кунева.

Тя предложи и да се проведе дебат в две срещи. Първата да бъде между граждани, за да се прекъсне разделението "фили и фоби", а втората - с експерти по военно и международно право по темата за Украйна и Русия.

От РБ призовават още Росен Плевнелиев и Георги Близнашки да излязат с ясна позиция по следните въпроси:

1/ за руската инвазия;

2/ недопустимостта на руските действия;

3/ повишените рискове за международната сигурност;

4/ повишените рискове за България;

5/ подкрепа за една линия на по-твърдо дистанциране от Русия

На срещата на НАТО в Уелс българското правителство да поиска допълнителни гаранции за сигурността и териториалната неприкосновеност на България и затягане на санкциите срещу Русия, искат още от РБ.

По темата за предстоящия вот и конференцията, на която Блока ще избере своя председател, Радан Кънев заяви, че няма значение кой ще бъде лидерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!