Ексклузивно България призна краткото име Северна Македония, Скопие се отказа от териториални претенции

РБ: Руските самолети над България означават среден пръст

Николаос Цитиридис Последна промяна на 03 септември 2014 в 15:02 10633 30

Снимка OFFNews

"България е една пленена държава, защото не различава заплахите. Ние отказваме да видим заплахата от Русия. Прелитането на руски самолети над България на военен жаргон означават среден пръст."

Това заяви проф. Тодор Танев от Реформаторския блок по време на пресконференция на десния съюз с участието на Меглена Кунева и Радан Кънев. Темата на брифинга беше кризата с Украйна и предстоящата конференция на НАТО в Уелс.

Проф. Танев е участвал в изработването на няколко стратегии за вътрешна сигурност в Армения.

По негови думи във въздушното пространство на страни като Финландия и Канада постоянно преминават нерегламентирано руски изтребители.

По този повод Меглена Кунева заяви, че очаква от НАТО засилване на присъствието си в приблатийската зона.

Председателят на ДБГ заяви, че очаква от българската делегация на конференцията на НАТО ясно да защити интересите на България.

"Посоката на "Визия 2020" е правилна. Аз лично бих използвала други думи в нея, но хибридната война е факт и България е неин обект", заяви Кунева.

Тя предложи и да се проведе дебат в две срещи. Първата да бъде между граждани, за да се прекъсне разделението "фили и фоби", а втората - с експерти по военно и международно право по темата за Украйна и Русия.

От РБ призовават още Росен Плевнелиев и Георги Близнашки да излязат с ясна позиция по следните въпроси:

1/ за руската инвазия;

2/ недопустимостта на руските действия;

3/ повишените рискове за международната сигурност;

4/ повишените рискове за България;

5/ подкрепа за една линия на по-твърдо дистанциране от Русия

На срещата на НАТО в Уелс българското правителство да поиска допълнителни гаранции за сигурността и териториалната неприкосновеност на България и затягане на санкциите срещу Русия, искат още от РБ.

По темата за предстоящия вот и конференцията, на която Блока ще избере своя председател, Радан Кънев заяви, че няма значение кой ще бъде лидерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2014 в 13:35

Московска Рус с нейния "Домострой" (сборник от XVI в. с правила и наставления за живота в средновековна Русия - бел.ред.), ксенофобия, техническа изостаналост и, впрочем, поголовна хомосексуалност, шокирала западните наблюдатели, би заела на геополитическата карта на света примерно същото положение като това на древна и изостанала Персия.

18.09 2014 в 13:32

Aко Петър I не беше направил Русия част от европейския свят, нямаше да ги има не само Толстой и Тургенев. Нямаше да я има и толкова любимата на нашите патриоти Руска империя. Тя просто нямаше да съществува.

04.09 2014 в 14:23

Как точно Русия по-голяма заплаха за нас от САЩ, които имат военни бази у нас?! С какво Русия е по-различна от САЩ?? Защо трябва да взимаме нечия страна като пълни гъзолизци... Нямаме ли собствени интереси!?

04.09 2014 в 10:09

Руските изтребители не прелитат над държавата България, а над руските анклави в България - Камчия, Бургас, Банско, кв.Бриз и Алея 1-ва-Варна,Золотие пески, Солнечний берег...Скоро ще прелитат и над анклава, продаден от община Сапарева баня и над белите братя в Рила...Има доста пропуски в подарената им от българските задници територия.

04.09 2014 в 09:08

Заплаха ли е Русия? Защо? Заплаха е само и единствено за разположени чужди бази и войници на територията ни.

04.09 2014 в 02:13

*Справка в Google ми дава, че единствените докладвали руски самолети в нашето въздушно пространство са ФрогНюз на 1 април..

Има и изявление на Нйаденов от тогава, че руснаците летят над Черно Море, но не нарушвата нашето пространство.

...това казва Google

04.09 2014 в 02:02

Струва ми се, че с поставените въпроси не се цели изграждане на позиция а налагане на решение. Не смятам, че Русия е невинна за Украйна и смятам, че е добре, политически фигури у нас, да заявяват твърди позиции. Щеше даже да е хубаво, ако обмисляха словореда по-сериозно.

04.09 2014 в 01:43

въздушното пространство на страни като Финландия и Канада постоянно преминават нерегламентирано руски изтребители

03.09 2014 в 23:23

Първите 5. Само 5 дежурни ли са сложили левите,десните и другите другари? А какви времена бяха. Срам, срам, срам!

03.09 2014 в 21:17

И к'во сЯ? Чужди бази в българия не минаха, ракетен щит против Иран, също. Та за това ни пробутвате "страх", белким прокарате неколко милЯрда "дълг". Трябва ни съвременна армия ( и то Българска) със свястно оръжие+приоритет ЗАЩИТА, а не ракетен щит и преден аванпост (буферна зона) на НАТО. Политиката трябва да е НЕУТРАЛИТЕТ. Все пак енергоносителите идват от иСток на запЪд.