Разрешили сме на хора, които не почитат книгите да вземат решения, но културата е мантинелата, която ни пази от пропастта

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2018 в 18:27 10092 1

В годините на прехода българите приеха, че несправедливостта е наша орис. Вашата мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува. Това не е обикновена битка за вашето бъдеще. Това е вашата битка за България. Тя е и моя.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към студентите, на които посвети речта си по време на честването на 130-ата годишнина на Софийския университет в Народния театър тази вечер.

"Днес няма да отправям дежурните пожелания към българското образование, но не мога да не спомена, че младите българи са много малко. Върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралният климат, да отхвърлят безизходицата, която прокужда техните връстници от България", заяви Радев подчерта, че студентите са призовани да бъдат "съвестта" на нацията.

Не познавам млад човек, който седнал веднъж на студентската банка, да не мечтае за бляскаво бъдеще. Не забравяйте обаче, че конформизмът може да е път в кариерата, но не е път към щастието. Преследвайте мечтите си, но бъдете непримирими към подмяната, към липсата на прозрачност, борете се срещу лицемерието и покварата. Не оставяйте да ви заблуждават, не подминавайте агресията на невежеството - посъветва президентът.

"Днес не малко хора от високи трибуни осакатяват езика ни. Но вие най-добре знаете, че с всяка наранена или пренебрегната дума, погива част от смисъла. Днес някои се опитват да ни кажат, че грамотността е досадна подробност, но вие най-добре знаете, че онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона, а сме разрешили на хора, които не почитат книгите, да взимат решения", възмути се президентът и посочи, че "културата е мантинелата, която ни пази да не паднем в бездната".

На фона на така описаната от него българска реалност той призова младите хора да водят битка за установяването на справедливост в България.

Президентът Радев бе гост на тържеството заедно със съпругата си Десислава Радева. В началото му прозвуча химнът на Република България, след което бяха посрещнати членовете на Академичния съвет и гостите на празника от различни висши училища от света.

След речта на ректора проф. Анастас Герджиков и тази на президента Радев поздравителен адрес от името на министъра на образованието Красимир Вълчев прочете заместничката му Деница Сачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2806

1

Мишленце

09.12 2018 в 09:24

Е, то и вие сте разрешили на хора, които не владеят елементарни павила на пунктуацията, да ви пишат заглавията, но какво да се прави, такъв е животът!
Иначе обяснете какво лошо има някой да не почита книгите да взимат решения? Книгите трябва да взимат решения, така ли?
Неграмотници пишат неграмотни заглавия за някакъв си, дето се присмива на нечетящите.
Божеееее!