Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за държавния бюджет

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2018 в 18:23 2702 0

Снимка president.bg

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за държавния бюджет за 2019 г., които според него са "в разрез с конституционните принципи на социалната и правовата държава".

За да не забави действието на бюджетния закон от началото на 2019 г., Радев обнародва Закона за държавния бюджет на Република България, въпреки несъгласието с някои положения в него, обясняват от пресцентъра на "Дондуков" 2.

Според президента непостъпването на средства от концесията на летище София във Фонда за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система е конституционно неприемливо.

"Правото на пенсионно осигуряване би останало просто една декларация, ако държавата не създава гаранции за неговото упражняване. Неразривната връзка между това право и задълженията на държавата изисква да се отчитат съществуващите реалности, поставящи в риск пенсионната система - неблагоприятното съотношение между работещите и пенсионерите, застаряването на населението, ниските доходи. Социалната държава трябва да приема закони, които да стабилизират тази система. Ограничаването на приходоизточниците на Фонда поставя под съмнение дългосрочното изпълнение на неговото предназначение – да гарантира стабилността на пенсионната система. Така законодателят се отклонява недопустимо от принципа на социалната държава и застрашава упражняването на едно конституционно гарантираното право на гражданите." - аргументира се Радев.

В искането на президента се оспорва и въвеждането на упражненото право на пенсия като несъвместимост със заемане на длъжност за държавен служител.

"Реализирането на едно конституционно право, което не влияе негативно върху безпристрастното и законосъобразно изпълнение на държавната служба в обществен интерес, не може да направи едно лице негодно да е държавен служител. Приетата уредба създава неравно третиране в зависимост от основанието за пенсиониране и засяга придобити права, в нарушение на принципите за равенство пред закона и правовата държава. Това законодателно решение не позволява да се отчетат потребностите в различните администрации. Създава се опасност за изпълнението на публични функции, за които след задължителните според закона уволнения може да не се намерят професионално подготвени кандидати." - посочват от пресцентъра на "Дондуков" 2.