Радев: Поисках отговори за ЧЕЗ, а чувам закани към някакви гадове

OFFNews 28 февруари 2018 в 15:11 11253 12

Радев: Поисках отговори за ЧЕЗ, а чувам закани към някакви гадове

Зададох въпроси за сделката на ЧЕЗ, а вчера премиерът даде някакви съвети. Всички очакваме отговори.

Така президентът Румен Радев коментира вчерашната реакция на премиера Бойко Борисов по повод продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Пред медии в парламента във вторник Борисов се закани да разнищи случая, тъй като според него това е сценарий за сваляне на правителството.

„Видяхте, че тази сутрин никой не уважи искането на парламента за изслушване. Чух даже и закани към някакви гадове. Според мен в скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта. Жертвата сме ние – абонатите на електроразпределителните дружества, българските граждани. Затова и държим да знаем как така тази фирма без история и капацитет получава такива големи банкови гаранции“, коментира държавният глава. 

Той попита кои са банките и какви са най-вече механизмите за финансиране и получила ли е тази фирма политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри към нея. „Как така отговорните институции научават и започват да действат постфактум? Това са въпросите“, подчерта държавният глава.

Той каза, че е готов да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) на тема енергетика.

„Разбира се, че съм склонен да разговарям с чешкия президент, но нека не забравяме, че отговорността по този случай остава в България. Тя не може да се търси извън страната. Вече изплуваха имена на банки и офшорки и затова казвам, че е много важен механизмът, по който е замислено това финансиране“, коментира Радев.

Попитан дали представители на президентската администрация ще присъстват в парламента на изслушването на хората, свързани със сделката на заседание на комисии, Радев отговори, че ще има такива.

"Големият проблем е, че няма национална стратегия за енергетиката с един средносрочен хоризонт 2030 г. и дългосрочен 2050 г. Ако нямаме такава стратегия, всичко ще се решава на парче и ще имаме скандал след скандал“, каза още държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

14

Стефан

04.03 2018 в 00:07

Не, Андрей, ти не си чувал команден глас.

9009

11

Mi

28.02 2018 в 21:12

Да, троловете са концентрирани тук. От Президента ли ви е страх най-много?

8957

10

sinia sova

28.02 2018 в 19:49

Вече отдавна ми е ясно,че по когото най-много плюят и хвърлят кал,той е свестният човек.Само в президента ми е надеждата.Гербарите са мафия,крадци илъжци,а техният главатар е престъпник!Рано или късно ще им дойде края,прекалиха вече с крадливите си далавери!И тиквения хитрец усеща,затова сежалва,че имал врагове...Да знаете ,скоро ще си намери майстора!