Радев: Конкурсът за изтребителите е опорочен, това е троен удар по България

Каракачанов: Ние не сме взели решение за подписване на договор утре, ние предлагаме решение за започване на преговори

OFFNews Последна промяна на 06 януари 2019 в 13:17 6854 6

Снимка facebook.com/MoDBulgaria

Конкурсът бе опорочен - това е оценката на президента Румен Радев за процедурата по избор на нов тип боен самолет за Военновъздушните ни сили.

Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното: обяви победител в разрез със собствените - негови и на Народното събрание,  правила. И дори се ангажира да надплати огромна сума. За мен това е троен удар по България, заяви днес Радев след традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената - светини на Българската армия. 

Помните, че имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да имало пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети. Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава да искаме да печелим уважението на Европа и на света, при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила, твърди президентът.

Отговорът на министъра на отбраната

На 21 декември министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха в Министерския съвет доклад за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили. В доклада се предлага на Министерския съвет да внесе за одобрение в Народното събрание решение за възлагане на правителството да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили.

От 21 декември насам Красимир Каракачанов няколко пъти подчерта, че "ако не се стигне до договор при взаимно изгодни условия, винаги имаме опция да продължим със следващите предложения".

Ако Министерският съвет вземе под внимание предложението в доклада, следва решение на Народното събрание и преговори със САЩ. При постигане на резултати, които са в интерес на военната ни авиация и Министерството на отбраната, следва предложение за подписване на договор. То трябва да бъде изготвено от четирима министри – на отбраната, икономиката, финансите и външните работи, и ако бъде одобрено от Министерския съвет, следва ратификация на договора от Народното събрание, обясни министърът на отбраната.

Ние не сме взели решение за подписване на договор утре или вдругиден, ние предлагаме решение за започване на преговори, заяви и днес пред bTV Каракачанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21662

6

spirit оригиналът

06.01 2019 в 19:09

Су-35 е най-добрия в сверта самолет 4++, това не е политика, а факт. Ясно, че не можем да го купим по политически причини. А иначе, на нас ни трябва С-400, а не самолети (а това е най-добрата в момента ПВО система в света, ама ако си я купиш, налагат санкции :-))


3774

5

ЛАФЪРДИЕВ

06.01 2019 в 17:05

Важен за държавата, скандал. Внезапното открито признание на властимащите, че ще купуват самолети по ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ! Не заради някаква полза, не най-доброто, а просто изгодното ИМ политически. Тоест американски. Плащане на милиарди, за да се осигури още за малко престоя на Борисов и ОПГ ГЕРБ във властта. Та да не ни посети и един МАГНИТСКИ отвъд океана.. Решава се какви самолети ще трябват, според...... Какво? Каква е военната ни доктрина? Самолети за отбрана или за агресия са ни нужни? Никой не казва щото никой не знае. Доктрина няма! Има Цвъцко при Ризовица: "Министерство на отбраната трябва да предприеме необходимите действия, за да може да изчисти тези неща, и да може действително да има сигурност за пилотите, че техниката, с която те излитат, е абсолютно годна да се пазят техния живот, да запазят скъпата техника, и същевременно да не застрашат живота на мирните граждани, които могат спокойно да се разхождат и да падне евентуален самолет." Оркестъра - ТУШ!!!!

27639

3

sottozero

06.01 2019 в 15:18


Аз смятам че самолетите трябва да са от европейски произход, без значение дали са френски, шведски или руски.

Няма никакъв смисъл и перспектива, геополитическият ни "партньор" да е от другия край на света.

2700

1

Годо

06.01 2019 в 13:32

Това червено водорасло, назначено от Решетников, не само няма политически опит, то няма и акъл да стои на този пост. Всеки средно интелигентен човек би разбрал, че самолетите трябва да са с ракетното въоръжение да са напълно оборудвани с комуникационни системи, съвместими с тези на НАТО. Той постоянно се изказва все едно е на пленум на БСП. Просто ме е срам, че този тъпак ще ни представлява по света още дълго време. Ще продължава да говори , като едва-едва изсмуква думите от устата си като старшина от Звездец.
Просто едно руско мекере. Има една стара еврейска поговорка : когато една маймуна се издига нагоре по дървото, веднага отдолу се вижда червения и задник.