Радев и ПП-ДБ се споразумяха: Парламентът ще работи поне до средата на юни

Новата коалиция избягва въпросите за очакваната подкрепа от ГЕРБ

Йорданка Веселинова 20 април 2023 в 18:20 5567 1

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ се срещна с държавния глава Румен Радев.

Парламентът ще работи поне до 15 юни, дори и да няма кабинет, стана ясно след края на консултациите с "Продължаваме промяната - Демократична България" при президента Румен Радев.

Съпредседателят на новата коалиция Кирил Петков каза, че трябва да бъде дадено време на 49-ото НС, за да се придвижат важните приоритети за страната. Като такива ПП-ДБ изтъкват Бюджет 2023, ПВУ, Еврозоната и Шенген.

"Нашата позиция остава същата - ние правителство с първия мандат няма да подкрепим. Ще бъдем конструктивни с всички тези политики, а с втория мандат, ако се стигне до него, ще поемем политическата отговорност и ще предложим кабинет", заяви Петков.

На свой ред Асен Василев на два пъти отказа да отговори на въпроса защо няма да подкрепят ГЕРБ, но очакват подкрепа от тях за втория мандат. Вместо това бившият финансов министър заговори отново за бюджета, за приемането на който няма време.

"Приемането на един бюджет отнема минимум четири седмици и то, ако е подготвен от политически кабинет с подкрепа в НС, а иначе - пет до шест седмици", каза Василев и добави, че ако следващата седмица се внесе проектобюджет, то той може да бъде приет най-рано в началото на лятото.

Той добави, че всички парламентарни групи ще работят с Министерството на финансите, за да се движи процедурата по-бързо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки