Радев: България няма да търпи насилие над македонските българи и над своите граждани

Президентът се срещна с Христиан Пендиков

OFFNews 06 февруари 2023 в 17:45 3572 4

Президентът се срещна с Христиан Пендиков

Снимка president.bg

Президентът се срещна с Христиан Пендиков на Дондуков 2

Българската държава няма да търпи насилие над българите в Северна Македония и над своите граждани и ще използва всички национални и международни инструменти за защита на техните права.

Това заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с Христиан Пендиков, който бе нападнат в Охрид заради открито отстояваната си българска идентичност.

България е информирала своите международни партньори за "поредната антибългарска кампания в Северна Македония, която ескалира през последните дни", съобщават от пресцентъра на президентството.

Институциите в Северна Македония трябва да докажат с дела, че не са съпричастни към насажданата от десетилетия омраза към България, резултат на която са палежите и стрелбата по културни клубове и насилието срещу македонските българи и български граждани, като виновните за тях бъдат разкрити и ефективно наказани, заяви държавният глава.

Отношението на Северна Македония към престъпленията от омраза срещу македонските българи е от ключово значение не само за двустранните отношения, но и за европейската перспектива на страната, каза още президентът.

Румен Радев акцентира, че "България ще следи за действията на институциите в Северна Македония за гарантиране на живота и здравето на своите граждани, които въпреки системните репресии, продължават да отстояват своята българска национална идентичност."

Вписването на българите в конституцията на Северна Македония е залог за нейната европейска перспектива, както и реалното ангажиране на институциите с изкореняването на езика на омразата към България и българите и изпълнение на двустранния договор за добросъседство, посочи още държавният глава.

Президентът поздрави майката на Христиан Пендиков "за това, че е отгледала достоен син, а Христиан – за смелостта му да отстоява българското си име".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

06.02 2023 в 19:58

Оооо, Сашке!
Добре дошла "под вънкашност чужда и под име ново" (да ме прости Господ, че използвам този цитат за ********** като теб).

Как успя да натрупаш 500 минуса за 1 час от регистрацията си?
Това и Пернишкия Винкел не го е постигал.

-60

4

офф бее

06.02 2023 в 18:34

И какво ще направиш?! Ще идеш да размахваш юмруче на КПП-то ли? Позор си, Резиденте, позор...!

-390

2

Козин Човков

06.02 2023 в 18:19

И за това *********************** мутренска физиономия ние правим европейски проблем? Дали става въпрос за тоя в средата, вляво или вдясно, няма значение.

2073

1

Johnny B Goode

06.02 2023 в 18:15

Както се казваше в Undergraund на Костурица - "мамку им фашистичку".
Кога ще ги нападаме? Решетников дал ли е вече указания?