Радан Кънев: Убеждават ни колко успешна е мярката 60/40. И 1000 пъти повторена лъжа не става истина

OFFNews 23 април 2020 в 11:00 10718 0

Българската държава има на разположение над 1 млрд. лева за подпомагане на най-засегнатите. Тези пари не се използват, докато десетки хиляди малки фирми и семейства фалират - алармира евродепутатът Радан Кънев чрез публикация във Фейсбук.

"През последните дни отговорните министри Дончев, Горанов и Сачева (без Караниколов, който вероятно е зает да разпределя фурми) не слязоха от телевизионните екрани и не спряха да ни убеждават колко успешна и полезна е мярката 60/40 и като цяло - политиката за пресрещане на икономическата криза.

Дори повторена 1000 пъти, тази лъжа няма как да стане истина. По две причини - първо, българските фирми и семейства усещат икономическия удар и държавното бездействие. Те не могат да бъдат заблудени - пише Кънев. - Второ - числата не лъжат:

Министър Сачева отчита около 70 000 заети, чиито работодатели получават подкрепа по мярката 60/40. В общия случай става дума за работещи предприятия, които ползват суми значително под 1000 лв. месечно за малка част от работниците си, т.е. - слабо засегнат едър бизнес.

Независимо от това - нека приемем общо над 100 000 работници и принос на държавата от средно 1000 лв. месечно, което е далеч над сегашните данни. Това прави не повече от 300 милиона лв. за три месеца. А отпуснатият за мярката бюджет е 1.5. млрд. лв., за колкото е нотифицирана и ЕК.

Следователно - на разположение на бюджета има над 1 млрд., включени в актуализацията, които не се ползват и няма никаква перспектива да се ползват по мярката 60/40.

Разумното решение е тези средства да се пренасочат незабавно към по-ефективни мерки за подкрепа на широкия кръг бизнеси, семейни фирми и самоосигуряващи се лица, които не получават никаква помощ от бюджета, а са значително по-засегнати от кризата от бенефициентите на мярката 60/40.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови