Quantcast

Пускаме Македония в ЕС само с договор за добросъседство

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2013 в 11:55 2888 4

Македония. Снимка: БГНЕС

 

„Без подписването на договора за добросъседство и сътрудничество, няма как България да отвори пътя на Македония към Европейския съюз (ЕС)”, обяви външният министър Кристиан Вигенин в предаването "Животът и други неща" по БНТ.

На Балканите, сред нашите съседи, би трябвало с Република Македония да сме си най-близки и мисля, че това е основата, върху която занапред трябва да градим нашите отношения, смята Вигенин.

Той каза още, че трябва да се засилят контактите на политическо равнище и да се създаде повече доверие между политическите ръководства на двете страни и между гражданите.

Кристиан Вигенин напомни, че не само договорът за добросъседство и сътрудничество е проблемен за Република Македония по отношение на желанието ú да стане член на ЕС. 

По думите му България се опитва да съдейства по подготовката на Македония за преговорите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2013 в 20:08

Кофти съседи си имаме. На югоизток е ориенталска Турция с всичката си цигания и селения. На запад и север са бившите комунистически републики Сърбия, Бивша Югославка Република Македония и Румъния, на юг най-корумпираната и проблемна (стара) държава в ЕС - Гърция. Нищо чудно , че още не можем да изритаме СССР от България.

07.12 2013 в 20:08

Каква гаранция има, че след като влезе македония в европейския съюз, няма да забрави за този договор за добросъседство. Според мен България не трябва да допуска никой друг от региона да влиза в ЕС. Най-доброто за България е да инициира и да настоява пред съседите за формиране на Балкански съюз и след като той стане факт да излезе от ЕС.
Стига сме слугували на големите сили! Стига сме били втора ръка хора!

07.12 2013 в 13:05

"Българските" обвинения, претенции и риторичната пропагандно-манипулационна война на представящите за "българи" ДС-агенти и БКП-пропагандни отроци срещу Македония и македонците, са абсурдини и миришат на ченгесарска партенка! Ако за "българи" се считат САМО комунистическите ДС-агенти от "новата българска единна социалистическа нация" (създадена на пленум на ЦК на БКП през 1963), то останалите нормални хора в България не желаят и не се дърлят по адрешковко-байганьовски с Македония и македонците! Те са ни братя и сестри, а не обект за вътрешно-българско идеологическо-пропагандно и предизборно патриотарско-манипулационно "искане за договор" на ДС-търговците с патриотизма! С приемането на Македония в НАТО и ЕУ, предметът на търговията им (идеологическо-пропагандното насъскване на българите срещу македонците по гръцка платена поръчка) изчезва и ДС- и БКП-патриотарстващите търговци ще трябва да се лишат от милионните облаги от "идеологическия фронт" и да се включат в многомилионната армия на безработните на социална издръжка!

07.12 2013 в 12:28

Ключът за Македония е шовинистична Сърбия. Фокусът на българския интерес е Сърбия да прекрати намесата си в Македония. Без това, Македония никога няма да стане пробългарска и нормална европейска държава. Следователно, трябва не да се бие по Македония и народът и, а по Сръбската политика. Сърбия трябва да влезе в ЕС поне 5г. СЛЕД Македония! Това време е нужно на македонците да се еманципират от УДБата. Това време е нужно на България да излекува раните нанесени на българите в Македония от сръбската шовинистично-сталинистка агентура. Вижте как постъпи Румъния- търпеливо и разумно подготвяше народа и управниците на Молдова за обединението. Те имаха по-силен противник - Русия, но изчакаха Моментът и постигнаха целта си. Ние, десетилетие и косур след разпада на Югославия, все още не сме способни да формулираме подобна политика. Тъпчем на място във време което лети и шансовете за изграждане на едно поне приятелски отношения между българите и държавите в Македония и България стават все по-малки. Позицията на Вигенин е модификация на коминтерновската - да се държим с македонците като с чужденци, врагове. А врагът е нереформирана Сърбия, точно както българския враг е путинова Русия.