"Атака" поиска обратно отнетите от Ньойския договор земи

Елица Мартинова Последна промяна на 27 ноември 2013 в 10:30 6128 15

Илиан Тодоров и Адриан Асенов,
Илиан Тодоров и Адриан Асенов, "Атака", Снимка: БГНЕС, Архив

 

В декларация, прочетена в пленарна зала, "Атака" поискаха обратно териториите, отнети от България от Ньойския мирен договор.

Днес се навършват 94 г. от подписването на Ньойския мирен договор, който слага край на Първата световна война. В тази връзка Адриан Асенов прочете декларация от името на "Атака", в която нарече споразумението "диктат".

Националистите настояват териториите, откъснати от България през 1919 г., да бъдат върнати обратно на страната ни.

Националистите смятат, че България трябва да се възползва от желанието на Сърбия да се присъедини в ЕС и да уреди защити териториалните си претенции преди началото на преговорите между Белград и Брюксел.

Ето част от декларацията на "Атака"

Териториите, населени с българи, намиращи се в пределите на днешните държави Сърбия и БЮР Македония следва да бъдат предадени обратно във владение на България. Сърбия и БЮР Македония не могат да се считат за правоприемници на Сърбо-хърватско-словенската държава. Сърбия не беше призната за правоприемник на Югославия от ООН и от международната общност, а БЮР Македония дори не е призната под конституционното си име. Следователно Ньойският диктат няма сила спрямо Сърбия и БЮРМ и е недействителен по отношение на Западните покрайнини и Струмица поради изчезването на държавата, с която е бил сключен. Това значи, че земите, откъснати от България по този договор трябва да се върнат в нейната територия.

На това отгоре, Ньойският диктат дори не е легитимиран в Българската държава, както изисква Търновската Конституция – с ратификация от Велико Народно събрание. Такава не е имало никога.

ПП АТАКА смята, че въпросът с връщането на Западните покрайнини трябва да бъде уреден преди приемането на Сърбия в ЕС, а приемането на БЮР Македония в Съюза трябва да стане след уреждането на въпроса с връщането на региона на Струмица в пределите на България.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2013 в 12:33

Сидеров пак е объркал хапчетата.

28.11 2013 в 16:51

Хора,хора,хора....
къса ми се сърцето и съм сериозно обезпокоен за бъдещето ни като нация, когато чета плиткоумните ви коментари,произтичащи от омразата ви към партия Атака.Абстрахирайте се от това,че именно те дават подобна идея,съсредоточете се върху идеята!Прочетете 2-3 книги по темата(препоръчвам "Българи и Сърби: Цариброд, Западните покрайнини и по на запад" Автор: Владимир Русков) Разходете се до някой град или село в Западните покрайнини,поговорете с някой местен възрастен човек...После пак прочетете някоя книжка,за да разберете колко жестоко сме били прецакани преди 90 г.,както и че сърбите само на думи са "братски нам народ" и зверствата им спрямо нас в ония времена са далеч по-ужасни от тези през турско време.Поинтересувайте се кое място е имал предвид Алеко Константинов,когато е написал "Какво?Швейцария ли?",вижте какви природни красоти са отнети от нас може би завинаги(поне докато сме такива овце,кавито сме днес)...

28.11 2013 в 10:44

Ти си пример за това, в което превърнаха българите само за двайсетина години. Неграмотна и манипулируема сган. Твърдиш, че Сидеров е овластил ДПС? Ти, въшко, явно досега си живял на международната космическа станция, най- вероятно в гащите на някой астронавт. Иначе щеше да знаеш, че ДПС управляват тая страна от 20 години насам. Личи ти, че си озлобен гербараст - щото само такъв боклук може да иска собствената му държава да изпадне в агония, безвластие, безредици и гражданска война. Кефиш ли се на Боко, след който ако е необходимо и потоп трябва да стане, че да може "простия народ" отново да го припознае като любимия вожд. Ако имаше и 5 мозъчни клетки, щеше да знаеш, че ГРОБ управляваха 4 години тая страна ръка за ръка с ДПС и смятаха да го правят още поне толкова, но турската курва им извъртя стария си номер, който сме гледали още от времето на Филип Димитров. СЕГА СИ НАБИЙ В ПРАЗНАТА КРАТУНА, че да осигуриш кворум, което направи Сидеров, означава да съхраниш работещата държава, и това беше единственото възможно решение тогава. ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ли искаш бе въшко. Готов ли си да вдигнеш ръка на съседа си бе нещастнико? "Не сме народ, не сме народ, а мърша" - е казал дядо Славейков, визирайки точно такива като тебе.

27.11 2013 в 20:24

Тва беше яко!

27.11 2013 в 18:23

Браво на Атака те единствени милеят за съдбата на Отечеството и да се възстанови тази несправедливост на великите сили спрямо България, да се върнат незабавно отнетите по Ньойския договор земи и тука виждам разни които не са българи, че им се подиграват, обаче не са прави, не не са прави.

27.11 2013 в 11:46

Е как кво праим - праим конфедерация с Гърция и ползваме едни и същи земи на тайм-шеър - сутринта сме България на три морета, следобеда сме Византийската Империя, а вечерта си пием хапчетата и до сутринта кротко спим.

27.11 2013 в 11:32

Представете си Гърция да си поиска земите от нас като приемник на Византия(ИРИ)??? Ко прайм??? А да и България на три морета-минимум!!!

27.11 2013 в 11:27

Абе ние не можем да си вземем земите от реституцията, тия тръгнали да искат от ньойския договор.

27.11 2013 в 11:11

Забравили са Беломорска Тракия. Тя пък е била предадена на Антантата и после на Гърция но и Антантата вече не съществува. Всъщност според Ньойския договор имаме право на свободен икономически излаз на Бяло море.

27.11 2013 в 11:07

Ей т'ва е патрЕотизъм! Чакам отговора на Барека! Той най-вероятно ще поиска земите от времето на Симеон Велики? хахахахаха не могааааааа хахахахахахаххахаха