"Атака" поиска обратно отнетите от Ньойския договор земи

Елица Мартинова 27 ноември 2013 в 10:30 7002 15

Илиан Тодоров и Адриан Асенов,
Илиан Тодоров и Адриан Асенов, "Атака", Снимка: БГНЕС, Архив

 

В декларация, прочетена в пленарна зала, "Атака" поискаха обратно териториите, отнети от България от Ньойския мирен договор.

Днес се навършват 94 г. от подписването на Ньойския мирен договор, който слага край на Първата световна война. В тази връзка Адриан Асенов прочете декларация от името на "Атака", в която нарече споразумението "диктат".

Националистите настояват териториите, откъснати от България през 1919 г., да бъдат върнати обратно на страната ни.

Националистите смятат, че България трябва да се възползва от желанието на Сърбия да се присъедини в ЕС и да уреди защити териториалните си претенции преди началото на преговорите между Белград и Брюксел.

Ето част от декларацията на "Атака"

Териториите, населени с българи, намиращи се в пределите на днешните държави Сърбия и БЮР Македония следва да бъдат предадени обратно във владение на България. Сърбия и БЮР Македония не могат да се считат за правоприемници на Сърбо-хърватско-словенската държава. Сърбия не беше призната за правоприемник на Югославия от ООН и от международната общност, а БЮР Македония дори не е призната под конституционното си име. Следователно Ньойският диктат няма сила спрямо Сърбия и БЮРМ и е недействителен по отношение на Западните покрайнини и Струмица поради изчезването на държавата, с която е бил сключен. Това значи, че земите, откъснати от България по този договор трябва да се върнат в нейната територия.

На това отгоре, Ньойският диктат дори не е легитимиран в Българската държава, както изисква Търновската Конституция – с ратификация от Велико Народно събрание. Такава не е имало никога.

ПП АТАКА смята, че въпросът с връщането на Западните покрайнини трябва да бъде уреден преди приемането на Сърбия в ЕС, а приемането на БЮР Македония в Съюза трябва да стане след уреждането на въпроса с връщането на региона на Струмица в пределите на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!