Москва призна: Сергей Лавров пристига в България заради Южен поток

OFFNews 05 юли 2014 в 14:06 7614 23

Сергей Лавров. Снимка: mid.ru

В хода на работната си визита в България на 7 и 8 юли руският министър на външните работи Сергей Лавров ще обсъди въпроса за реализацията на газопровода "Южен поток", съобщава ИТАР-ТАСС, като се позова на руското министерство на външните работи.

Сергей Лавров ще бъде приет от президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Пламен Орешарски, председателя на Народното събрание Михаил Миков и от външния ни министър Кристиан Вигенин.

В хода на срещата на Лавров с Орешарски ще се обсъжда "състоянието и перспективите пред руско-българските отношения в търговско-икономическата и културно-хуманитарната област."

Необходимо е да се даде импулс на развитието на двустранния външнотърговски оборот, чийто обем в последно време се снижи до известна степен, посочва руското външно министерство.

За важно направление в нарастването на търговския обмен между двете страни се смята директният транспортен маршрут Кавказ-Варна, посочва руското МВнР.

"Разчитаме на насърчаване на взаимодействието в горивно-енергийната сфера, преди всичко в реализацията на проекта за строителството на българския участък на газопровода Южен поток", се допълва в съобщението на външното ведомство.

На 8 юли Лавров ще има срещи с президента на Словения Борут Пахор и с временно изпълняващия длъжността премиер Карл Ерявец, който е и външен министър на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews