Промените в НПК влизат в сила, президентът не наложи вето

OFFNews 04 август 2017 в 09:00 10280 2

Президентът Румен Радев е подписал Указ за обнародването в Държавен вестник на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, става ясно от днешния брой на Държавен вестник.

Новите разпоредби влизат в сила три месеца след обнародването им, т.е. от началото на ноември месец делата за корупция срещу министри, депутати, кметове и други представители на държавата ще се разглеждат от Специализирания наказателен съд. Досега тези дела се разглеждаха от Софийския градски съд.

Приетите в края на първата сесия на 44-то Народно събрание поправки в НПК въвеждат и правила, с които се прекратява практиката на безкрайно отлагане на съдебните дела.

Според мнозинството, с новите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс ще се осигури ускоряване на съдебния процес.

Издаването на президентския указ за обнародване на промените в НПК идва въпреки поисканото от 5 извънпарламентарни партии налагане на вето върху промените. Вчера ДСБ, Да, България, Зелените, ДЕОС и БЗНС поискаха президентът да се възползва от това си право. Същата е и позицията на Съюза на съдиите в България.

В новия брой на Държавен вестник обаче липсват поправките в други два спорни закона - за съдебната власт и за опазване на околната среда, които въвеждат едноинституционно обжалване на обжалване на оценките по ОВОС.

Президентът Румен Радев има още седмица, за да реши – дали да върне промените на депутатите или да издаде указ за тяхното обнародване в Държавен вестник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови