Промени в НК: От 2 до 6 години затвор за склоняване на непълнолетни към блудство

OFFNews 01 юли 2022 в 15:04 1205 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Наказанието за склоняване на непълнолетни към блудствени действия ще бъде от две до осем години затвор, предвиждат промени в Наказателния кодекс, приети от Народното събрание на второ четене днес.

Според приетите промени, който чрез употреба на сила или заплашване, или чрез използване на положение на зависимост или надзор склонява непълнолетно лице да участва в действително, виртуално или симулирано блудствено действие, включително содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, както и за похотливо показване на човешки полови органи, се наказва с лишаване от свобода до шест години.

А ако го склонява да участва в действително, виртуално или симулирано съвкупление, полово сношение, сексуален садизъм или мазохизъм, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че много трудно се разкриват компютърни престъпления, без да се прилагат СРС-та. Атанасов одобрява промените в Наказателния кодекс.

Той подчерта, че с промените подпомагат органите по разкриването на киберпрестъпления. Атанасов обясни, че сега, за да се прилага СРС, предвиденото наказание трябва да е над пет години. В противен случай службите нямат право да използват СРС-та.

Наказанията за киберпрестъпленията също се завишават. В досегашния НК беше записано, че който неправомерно осъществи достъп до информационна система или части от нея, в немаловажни случаи се наказва с лишаване от свобода до две години. Според приетите промени, думите "две години" се заменят с "шест години и с глоба до три хиляди лева".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови